Rundveehouderij

Nieuws

GDT-veiling na twee plussen weer iets omlaag

De stijging van de zuivelprijzen op de GDT-veiling van Fonterra heeft niet doorgezet. Na 2 veilingen met een positieve uitkomst, is de jongste veiling licht negatief uitgepakt. De index daalde met 1,4% ten opzichte van twee weken geleden.

Hoofdproduct vollemelkpoeder wist nog een licht stijgende lijn vast te houden. Hierbij steeg de gemiddelde verkoopprijs met 0,7%. Met name voor leveringen in juli en augustus werden nog hogere prijzen betaald. Voor de periode daarna, wanneer de Nieuw-Zeelandse zuivel weer volop in productie komt, dalen de prijzen weer. Ook voor Cheddar werd een licht hogere prijs genoteerd.

De prijzen voor mageremelkpoeder, boterolie en met name gewone boter gingen echter onderuit. Mageremelkpoeder boekte een min van 3,6%, boter van 5,5%.

Europees interventieniveau

De dalingen zetten zich door ondanks een opnieuw iets lager aanbod van product. Er werd ruim 20.600 ton verkocht. Bij de mageremelkpoeder valt op dat product van Arla en Amul aanmerkelijk beter werd verkocht dan product van Fonterra zelf. Toch werd het Arla-product nog steeds tegen een prijs verkocht die onder het Europese interventieniveau ligt. Magere melkpoeder van Arla werd geveild voor $1.890 per ton, ofwel €1.640. De Europese interventieprijs bedraagt €1.698 per ton. In de andere segmenten was er enkel Nieuw-Zeelands product.

Of registreer je om te kunnen reageren.