Rundveehouderij

Nieuws 3 reacties

Fosfaatbemesting in de rij met Groen Fosfaat

Een meststof met fosfaat van natuurlijke oorsprong gebruiken bij de maisteelt, als vervanger van kunstmest. Dat zou een uitkomst zijn voor bedrijven die geen kunstmestfosfaat mogen toedienen vanwege de derogatieregeling.

DLV Advies maakt dit mogelijk met Groen Fosfaat. De eerste veldproeven met deze meststof met natuurlijk fosfaat in de vorm van pellets, zijn inmiddels ingezaaid.

Angela van der Sanden, projectleider van Groen Fosfaat bij DLV Advies, heeft hoge verwachtingen van de veldproef met deze meststof: "Wij verwachten een meeropbrengst van 2 tot 6% in vergelijking met de huidige standaardbemesting."

Groen Fosfaat is ontwikkeld door DLV Advies, MeMon en Eco Energy. Het ministerie van Economische zaken steunt deze innovatie middels een SBIR-opdracht.

100% organisch-minerale meststof

Doel is dat een 100% organisch-minerale meststof wordt gebruikt, in plaats van de fosfaatkunstmest zoals die in het verleden in de rij werd toegepast. Er ging uitgebreid onderzoek aan vooraf. De meststof moet een constante samenstelling hebben, steeds beschikbaar zijn en eenvoudig zijn toe te passen in de huidige landbouwmachines."

Zo is de Groen Fosfaatmeststof uit varkensmest ontwikkeld. Er is voor varkensmest gekozen, omdat dit een hoog fosfaatgehalte heeft. De varkensmest wordt eerst vergist en vervolgens geperst tot een pellet. Deze korrel wordt nu dus in de praktijk getest.

In de praktijkproef wordt de huidige standaardbemesting vergeleken met bemesting met groen fosfaat. Hierbij wordt tevens de fosfaatbeschikbaarheid vergeleken met die van kunstmest. Uit deze bemestings- en toedieningsproeven moet blijken of de korrel voldoet aan de verwachtingen.

Laatste reacties

 • Insp.

  Als ik dit toepas voldoe ik dan nog aan de voorwaarde voor derogatie?
  Namelijk aanvoer van niet derogatie waardige varkensmest.
  Anders span je het paard achter de wagen.
  Kun je net zo goed geen derogatie aanvragen en gewoon kunstmest fosfaat toepassen.

 • koeboertje

  De wetgeving zal wel achter lopen op de innovatie net zoals het nog steeds niet mogen toepassen van mineralen concentraat i.p.v. kunstmest, meert1.

 • jorislenting

  Bah, wat een vies woord gebruikt u daar, @koeboertje.
  Waar is het verschil tussen dierlijke mest toepassen en 'mineralen concentraat' gevolgd door beregenen of een buitje?

  'kunstmestvervanger' is nog erger, is kunstmest niet al de (minderwaardige) vervanger/aanvulling van ....... ?

Of registreer je om te kunnen reageren.