Rundveehouderij

Nieuws

Fonterra verwacht licht hogere melkprijs Nieuw-Zeeland

Fonterra verwacht de melkveehouders in Nieuw-Zeeland na de zomer een melkprijs van omgerekend €19,61 per 100 kilo te kunnen betalen. Dat is €1,60 meer dan de huidige melkprijs.

De omstandigheden waaronder de melkveehouders in Nieuw-Zeeland moeten opereren, blijven dan ook "erg uitdagend", aldus coöperatievoorzitter John Wilson. Uitgedrukt in Nieuw-Zeelandse dollars bedraagt de melkprijs voor het nog lopende seizoen NZ $3,90 per kilo vet en eiwit, terwijl de prognose voor het nieuwe seizoen, dat in juli begint, ligt op NZ $4,25 per kilo vet en eiwit.

Fonterra heeft behalve met een zwakke markt ook te kampen met een ongunstige wisselkoers ten opzichte van de Amerikaanse dollar, waartegen op de exportmarkt wordt afgerekend.

Prognose

In juli zal Fonterra ook het te verwachten dividend voor het nieuwe seizoen bekendmaken. Dit vormt samen met de voorschotmelkprijs het totale inkomen uit melk voor de Nieuw-Zeelandse veehouder. Fonterra is wettelijk verplicht om een prognose te maken van de melkprijs voor het nieuwe seizoen.

Topman Theo Spierings ziet langzaamaan positieve signalen in de zuivelmarkt. Grote importeurs als China voeren dit jaar geleidelijk meer in dan vorig jaar en ook op de GDT-veiling is volgens hem meer vraag te bemerken. Ook ziet hij boeren wereldwijd iets productie terugnemen. Dat moet zich volgens Fonterra later dit jaar vertalen in meer herstel. De onderneming blijft echter voorzichtig gestemd. In Australië moest het, net als Murray Goulburn, pas nog een forse melkprijsverlaging doorvoeren.

Of registreer je om te kunnen reageren.