Rundveehouderij

Nieuws 12 reacties

Eerste koeien weg bij melkprijs van 22 cent

Het omslagpunt waarbij veehouders economisch gezien zouden moeten stoppen met melken ligt op 22 cent per kilo melk.

Dat becijfert Flynth Accountants. De 22 cent geldt voor intensieve bedrijven die mest moeten afzetten en voer moeten aankopen. Hoogproductieve intensieve bedrijven kunnen nog iets langer wachten. Die zouden moeten stoppen bij een opbrengstprijs van 19,5 cent. Voor extensieve bedrijven geldt dat ze pas bij rond 15 cent zouden moeten stoppen met melken.

Benodigde melkprijs

De minimaal benodigde melkprijs kan niet vergeleken worden met de kritieke melkprijs, benadrukt Flynth: de benodigde melkprijs is gebaseerd op de marginale variabele kosten en geeft aan bij welke melkprijs het interessanter is om geen kosten meer te maken dan het ontvangen van inkomsten via de melk. De kritieke melkprijs is de minimale prijs die nodig is om aan alle financiële verplichtingen te voldoen.

Nederland melkt door

De lage melkprijs heeft in Nederland nog niet geleid tot vermindering van de productie. Wel worden besparingen doorgevoerd die effecten kunnen hebben op de melkproductie, zoals een eenvoudiger rantsoen en eerder opruimen van (probleem)koeien. Maar stoppen met melken omdat de melkprijs te laag is, gebeurt nauwelijks.

Toch kunnen met name intensieve bedrijven kritisch kijken naar de economische waarde van laagproductie-koeien. Zeker bedrijven die een ondergemiddelde melkprijs ontvangen, kunnen op basis van deze berekening economisch gezien beter stoppen met een deel van de koeien. "De betere, meer efficiënte koeien kunnen dan met wat extra krachtvoer een deel van de weggevallen melkproductie compenseren", adviseert Van Dijk.

Lees het hele artikel op www.melkvee100plus.nl

Rene Stevens

Laatste reacties

 • erardus1

  Het is niet de vraag of we moeten stoppen met melken. Veel belangrijker is de vraag bij welke prijs de laatste liters nog wat opbrengen. Ik verwacht dat de laatste liters met de verwachte hoge mestafzet kosten bij de huidige € 0,25 al geld kost. Dus waarom die liters nog melken?
  Alle maal iets rustiger aan en we zijn eerder weer op de rit, maar dat kan nog wel een tijdje duren!

 • deB.


  zeker weten, liters met mestafzet en voeraankoop, dragen nergens toe bij! doodlopende weg op dit moment

 • Farmer4life2

  Vooral té veel vee is te duur. Zeker bij voeraankoop en mest afzet

 • Trot

  Nog meer melken hoe goed koper de grond misschien hoeft fosfaatrecht ook niet want afvallers komen van zelf

 • ghsmale

  Eigenlijk wel raar dat ze de boeren zo uitmelken.
  Als een ambtenaar of een burger zijn salaris voor een jaar moet bevriezen komen ze al in opstand.
  Komende maand 9% minder salaris en het einde is nog niet in zicht

 • deB.


  Het is ook onbeschoft, de retail eist minimaal 40% bruto marge!

  En wij maar meegeven, te zot voor woorden

 • melkveehouder .

  Er is geen nacht zo duister of het wordt weer licht. Hopelijk wordt het geen poolnacht, maar momenteel ziet het er niet zo best uit.

 • hoving1

  Minder melken en probleem is opgelost

 • info519

  extensieve melkveehouders kunnen moeilijkste kosten drukken nu en geen gebruik maken van aankoop goedkope voeders omdat ze zelf al voer zat hebben......ruwvoer en bijprodukten zullen nog veel goedkoper worden.......

 • landboer

  Maar wel land verhuren aan akkerbouwers en mest aanvoeren info519!

 • boergert

  Voer wordt inderdaad steeds goedkoper,
  wel of geen grond hebben scheelt inderdaad niet meer dan 4.5 ct per liter, dus kun je zo uitrekenen wat grond mag kosten.
  Overigens waarom is de term grondgebonden gekaapt door boeren die alle voer zelf verbouwen? Ook de grond waarvan het ruwvoer wordt aangekocht en de mest naar toe wordt afgevoerd ligt vaak niet heel ver weg, dus ook grondgebonden.

 • landboer

  Tja ,zelfs een mens is grondgebonden boergert ,zolang kun je wel redeneren....

Laad alle reacties (8)

Of registreer je om te kunnen reageren.