Rundveehouderij

Nieuws 5867 x bekeken 12 reacties

Duitse minister wil top over melkprijscrisis

De melkprijscrisis legt 'de bijl aan het bestaansfundament van onze boeren'; dat zegt Duitse landbouwminister, die daarom een topoverleg wil.

De Duitse landbouwminister Christian Schmidt wil met de boerenorganisaties, de zuivelindustrie en de supermarkten in overleg over de melkprijscrisis. Volgens Schmidt is de situatie dusdanig ernstig dat daardoor 'de bijl aan het bestaansfundament van onze boeren wordt gelegd'. Dat zegt hij volgens de krant Bild am Sonntag.

'Handel en zuivelbedrijven verdienen, boer betaalt gelag'

De melkveehouders betalen het gelag, terwijl handel en zuivelbedrijven verdienen, aldus de Duitse bewindsman, die echter tevens de consument oproept om bij het doen van inkopen de boeren te steunen.

Schmidt: geen geld voor terugschroeven melkproductie

In Brussel mikt Schmidt voorts op steun voor een nieuw liquiditeitshulpprogramma. Financiële beloning aan boeren die de melkproductie terugschroeven blijft hij echter afwijzen.

Melktop

Het overleg over de melkprijscrisis moet volgens plan nog deze maand plaatsvinden op een 'melktop'.

Laatste reacties

  • geen boer

    ik vraag met altijd af wat zo iemand denkt te bereiken (behalve mooipraatpubliciteit voor de bühne) met zo'n 'top', waarbij van tevoren marktordenende maatregelen uitgesloten worden.
    Wat wil hij er als politicus dan aan gaan doen? Beleefd vragen of alle marktpartijen méér willen betalen? Weten politici eigenlijk wel voldoende hoe de grote boze wereld er uit ziet?

  • tonny60

    Er is te veel melk
    daardoor is de prijs te laag
    dus er moet minder melk komen
    door koude sanering of aanbodregulatie

  • Koen Franken


    @tonny , precies zoals u het stelt . De markt doet altijd zijn werk ook nu .

  • fosfaatboer

    er is in Nederland wel extra geld voor kieviten en weidegang,daar schiet je ook niet veel mee op,het is een fooi voor enkelen

  • Schraar

    Koen, ik merk er nog niets van dat de markt zijn werk doet, er komt nog steeds niet minder melk.
    Maar wellicht is de melkprijs hier nog (veel) te hoog voor en moet hij zakken richting 15 cent.
    Heb je wel in de gaten dat de markt zijn werk laten doen een kaalslag onder de gezinsbedrijven in heel Europa zal betekenen, met enorm schrijnende situaties en boeren die zelfmoord plegen omdat ze geen uitweg meer zien.
    Is het dat nou allemaal waard?
    En dat terwijl het veel makkelijker op te lossen is met aanbodregulering waarbij iedereen een beetje minder melkt.

  • Koen Franken

    @ Schraar , inderdaad dit zal op enig moment best wel een kaalslag met zich meebrengen en ook een flinke impact hebben op de gezinsbedrijven . Maar dit is bij de andere sectoren al veel langer , kijk maar hoe het in de glastuinbouw is vergaan de laatste jaren , of de varkenshouderij , wij zijn wat dat betreft nog niks gewent , en uitgezonderd 2009 hebben we toch elk jaar verdient . Geloof me , dit gaat nu veranderen en zullen ook wij aan die grillen van pieken en dalen moeten wennen . Leuk of niet !!

  • awhurenkamp1

    klets niet er is helemaal geen mark voor melk. en minder melken gaat ook niet gebeuren vrijwillig want boekhouder flynt adviseert door melken..Dus doe maar goed je best.......

  • Nick1983

    @koen franken

    In 2009 niet of nauwelijks kosten voor mestafvoer en de bank zette gewoon de aflossing stil. En ook in eerdere perioden van lage melkprijzen was aflossing lager zetten een veel gezien ding. Nu mest afvoeren voor 16 euro en meer. En de banken zijn strenger geworden. Bij veel bedrijven wil de bank de aflossing niet lager zetten.

  • info36

    @koen franken, dat verdienen is zolang je voor de wereldmarkt wilt telen of melken over. Wij hier in het westen kunnen dat gewoon niet, daarvoor zijn de kosten hier te hoog. Al dat geliberaliseer maakt alles kapot, dat werkt niet in de landbouw, het verleden heeft dat al bewezen. Dat je zulke praat uitkraamt komt misschien omdat je wel eens uitgekocht bent? Of zit ik er naast?

  • alco1

    Mensen. Jullie kunnen elkaar wel de kast uitvegen, maar geloof me, iedereen zal wel voor een soort quotering zijn, maar ik heb nog nooit een werkbare oplossing onder ogen gezien. Ook ons fosfaatrecht zal niets aan de prijs veranderen.
    De oplossing zal uit het buitenland moeten komen waar men niet vastgenageld is aan investering verplichtingen.
    Dat het slecht gaat onderschrijft iedereen wel.

  • Schraar

    Koen, inderdaad speelt deze kaalslag zich in alle landbouwsectoren al vele jaren af. Reden om niet alleen in de melkveehouderij, maar ook in de rest van de landbouw te pleiten voor aanbodregulering, de enigste structurele oplossing.

  • Koen Franken

    @ info 36 , nee ben nog nooit uitgekocht . maar heb 2 zonen waarvan de ene melkveehouder is en de andere die is varkenshouder dus zie heel goed de verschillen tussen beide sectoren . dan kom ik toch snel tot de conclusie dat de melkveehouderij nog niet mag gaan klagen als het eens een tijdje wat minder gaat .

Laad alle reacties (8)

Of registreer je om te kunnen reageren.