Rundveehouderij

Nieuws

Biologische melkprijsprognose Fonterra naar €0,42

Fonterra start seizoen 2016/'17 met een biologische melkprijsverwachting van bijna 42 cent per kilo melk.

Het is voor het eerst dat de Nieuw-Zeelandse zuivelonderneming haar biologische melkprijsverwachting, ontkoppeld van de gangbare melkprijs, bekend heeft gemaakt. Nu ontvangen leden nog een plus op de gangbare melkprijs en komen daarmee omgerekend niet boven de 26 cent per kilo melk.

Vaste hoge prijzen op wereldmarkt voor biozuivel

In Nieuw-Zeelandse dollars gaat het om een biologische melkprijsverwachting van $9,20 per kilo milk solids (gecombineerd vet en eiwit). Deze prijs weerspiegelt volgens directeur coöperatieve zaken Paul Grave de vaste hoge prijzen van biologische zuivelproducten op de wereldmarkt. Terwijl de prijzen van gangbare zuivel in de afgelopen periode flink zijn gedaald, bevinden de prijzen van biologische zuivelingrediënten zich nog steeds op de relatief hoge niveaus van seizoen 2013/2014. Reden voor deze goede prijzen is dat de vraag naar biologische zuivel nog altijd groter is dan het aanbod.

Terwijl de prijzen van gangbare zuivel in de afgelopen periode flink zijn gedaald, bevinden de prijzen van biologische zuivelingrediënten zich nog steeds op de relatief hoge niveaus van seizoen 2013/2014.

Aanvoer biologische rauwe melk veiligstellen

De marges die Fonterra op haar biologische zuivel maakt, zijn vergelijkbaar met de marges op gangbare zuivelproducten met de meeste toegevoegde waarde in het consumenten- en food servicekanaal. Fonterra wil met haar marktgerichtere biologische melkprijs de aanvoer van voldoende biologische rauwe melk veilig stellen. Ook in Nieuw-Zeeland is de concurrentie met andere partijen groot.

Of registreer je om te kunnen reageren.