Rundveehouderij

Nieuws 18 reacties

ABN Amro: melkprijs herstelt in tweede helft 2016

ABN Amro verwacht dat de melkprijs in 2016 stabiliseert en aan het einde van het jaar wat kan stijgen. De bank ziet de Chinese zuivelimport weer wat aantrekken. Het gemiddelde van de laatste vijf jaar, 39 cent per kilo, blijft nog wel even ver weg en ABN Amro denkt dat boeren dus ook in 2016 nog druk op inkomens zullen voeren.

ABN Amro doet de voorspelling in zijn Visie op Sectoren, een jaarlijks terugkerend rapport. De visie is een stuk negatiever dan eind 2015, toen de bank nog verwachte dat dit jaar de prijs met 7,5% zou aantrekken. Nu denkt ABN Amro dat de productiewaarde met 5% zal toenemen. Prijzen blijven gelijk maar het volume groeit wel.

Aanhoudende druk melkveehouders

De bank put hoop uit een dalende productiegroei het feit dat China in januari 45% meer melk kocht dan een maand eerder. Zicht op opening van de Russische markt is er nog niet. Vorig jaar had 60% van de melkveehouders een negatieve kasstroom, aldus LEI Wageningen UR. Voor dit jaar verwacht ABN Amro aanhoudende druk.

Vooruitzichten zuivel op lange termijn positief

De vooruitzichten op de zuivelmarkt voor de lange termijn zijn positief, schrijft de bank. Door de groeiende wereldbevolking en stijgende welvaart neemt de vraag naar zuivel wereldwijd met meer dan 2% per jaar toe. De bank waarschuwt wel dat prijzen blijven schommelen, waarbij in sommige jaren opbrengsten niet kostendekkend zullen zijn.

Voorzichtig herstel prijzen varkenshouderij

ABN Amro voorziet ook voorzichtig herstel van prijzen in de varkenshouderij. Het aantal bedrijven is de afgelopen 10 jaar gehalveerd en sinds 2012 dalen prijzen voor vleesvarkens. Omdat de economie herstelt en de productie in de varkenshouderij daalt, denkt ABN Amro dat de prijs in 2016 niet verder zal dalen. De omzet in de sector groeit 0,5%.

Hogere productiewaarde pluimveehouderij

De bank denkt dat de productiewaarde van de pluimveehouderij in 2016 zal toenemen. De toenemende export voor vleeskuikens is een trend die al jaren doorzet maar volgens de marktvorsers naar verwachting de komende jaren licht zal afvlakken. De export van eieren leefde op door extra vraag vanuit de VS, maar die zal weer wegebben.

Laatste reacties

 • Ishtar

  Super goed van de ABN!!!!
  En wat doen de wortels (die je op een meter van een ezel hangt) volgens de ABN?

 • IkBenBoerHarms

  Ja, ja, de ABN-AMRO. De bank die failliet ging, en die we toen met z'n allen moesten redden. Die bank zal wel precies weten hoe het zit en hoe het moet en wat de vooruitzichten zijn in de verschillende landbouwsectoren.

 • fend

  Dit roepen de banken al jaren ,als je maar lang genoeg vol houd krijgen ze wel een keer gelijk

 • agratax(1)

  Ik dacht dat ze bij de ABN ook brood eten, net als de profeten. Maar het schijnt dat zij meer weten dan de profeten. Volgens mij hebben de ABN specialisten ook niet voorspelt dat de prijs zo giga zij instorten en nu moet ik geloven dat deze voorspelling wel klopt. De Chinezen hebben net als de Russen op dit moment minder te besteden dan voor de melkprijs crisis, waarom zou dan nu in eens d ehandel weer een hoera gebeuren worden.

 • pinkeltje

  Groeiende wereldbevolking en een stijgende welvaart. Dat zijn uitspraken waar je de visionair aan herkent! Valt mee dat ze niet beginnen over het afnemen van de hoeveelheid geschikte landbouwgrond. Maar, gelijk hebben ze. Als je het maar uit kunt zingen gaan op enig moment de prijzen vanzelf weer een keer omhoog. Moet je wel goed kunnen zingen....

 • el

  De analisten bij de bank moeten af en toe een rapport schrijven anders krijgen ze geen bonuspunten!

 • Schraar

  Een hele geruststelling nu de ABN dit zegt. Komt alles toch weer goed als de melkprijs die dan ondertussen gezakt is naar 20 cent weer aantrekt naar 24 cent.
  Die dooddoener dat de vraag naar zuivel ieder jaar met 2% stijgt ken ik nu onderhand wel. Wat ze er nooit bij vertellen is dat in de landen waar de vraag stijgt de productie vaak net zo hard stijgt, dus GEEN extra ruimte voor onze melk!!

 • Peerke1

  Dat je daar nou een bankspecialist voor moet zijn. Na de zomer zijn nog elk jaar de melkprijzen gestegen.

 • Mtswie

  Ja, en na regen komt zonneschijn. :-)

 • hannibal

  Rabobank voorspelde ook een gemiddelde melkprijs voor 2016 van boven de 30 cent.....
  Eind van het jaar stuur ik er een rekening heen, kunnen ze het verschil mooi bij lappen ;-)

 • Farmer4life2

  Melkboeren kunnen het veel te lang uitzingen. We kunnen jaren verlies draaien....

 • agratax(1)

  @pinkeltje. Je hoeft niet goed te kunnen zingen om het uit te zingen. Je moet een enorme Lange Adem hebben.

 • xw

  beste mensen da's peptalk.
  ze proberen de moed er in te houden bij de boerkes. Zo moet dat ook.

 • 344412

  Inderdaad, beter dan azijnzeiken, houd moed!!

 • pinkeltje

  Gewoon lekker doormelken zodat je er klaar voor bent wanneer anderen ermee stoppen!

 • 654312

 • boer drenth

  Het is niet anders . Maar als het regent in mei ,dan is april voorbij. Hou er de moet maar in.

 • jehanvankroaks

  Verspilling van geld ABN
  Heb al vaker achteraf moeten constateren dat het gewoon nutteloze onzinnige luchtfietserij is dit soort voorspellingen.
  Ze kloppen vaker NIET dan wel.
  Ga toch iets nuttigs doen.

Laad alle reacties (14)

Of registreer je om te kunnen reageren.