Rundveehouderij

Nieuws 9 reactieslaatste update:24 mei 2016

5 liter per koe per dag erbij

Een enorme productiestijging: daarom gaat de Agroscoop-bokaal melkvee van ForFarmers dit jaar naar familie Te Selle in Winterswijk-Ratum. De nieuwe stal heeft daaraan bijgedragen.

ForFarmers reikt jaarlijks de Agroscoopbokaal uit aan klanten in verscheidene veehouderijsectoren. Omdat melkproductiestijging actueel is, heeft ForFarmers gekeken naar bedrijven die een hoge productiestijging realiseerden. Herbert te Selle (35) in Winterswijk-Ratum, die samen met zijn ouders Bennie (60) en Hannie (60) 115 koeien melkt, viel in de prijzen. Een interview met de ondernemer.

Wat is de productiestijging geweest?

"We melken nu 5 liter per koe per dag meer dan vorig jaar. De laatste melkcontrole geeft een rollend jaargemiddelde van 11.996 kilo melk per koe met 3.92% vet en 3,45% eiwit. Precies een jaar geleden was de melkproductie nog 9.286 kilo melk per koe."

Wat is hiervoor de oorzaak?

"We zijn in maart 2015 in een nieuwe stal gaan melken. In die stal is veel meer ruimte: brede looppaden en doorsteken. En met het light-roofdak is er veel licht in de stal. Vooral de vaarzen hebben het heel best gedaan afgelopen jaar. Daarnaast zijn we overgegaan op robotmelken. Er zijn nu 2 A4-melkrobots van Lely. Ik denk dat robotmelken misschien nog wel grotere invloed heeft op de productiestijging dan de ruimte."

Dus de randvoorwaarden zijn beter?

"Ja, maar een nieuwe stal is geen garantie voor meer melk. De koeien moeten toch wennen aan de nieuwe omgeving. En we zijn ook nog overgeschakeld op een ander melksysteem. Je hoort vaak genoeg dat het eerste jaar in een nieuwe stal niet altijd meevalt. Bij ons is gelukkig alles goed samengevallen. Anders bereik je zo'n productiestijging niet."

'Een nieuwe stal is geen garantie voor mee melk'

Je zit nu op zowat 12.000 liter per koe. Is er nog meer ruimte?

"Haha, da's gevaarlijk om te zeggen, maar ik hoop het wel. We zijn sinds 2012 in een groeiscenario. We willen naar 120 melkgevende koeien op twee robots. Door de groei hebben we eigenlijk alles uit eigen aanfok aangehouden en alleen de probleemkoeien opgeruimd. Als we straks ook weer kunnen selecteren op productie is er misschien nog wel wat mogelijk. Ik denk dat de koeien dat wel aankunnen.

Ik ben met passie bezig met fokkerij en ben ook nog 3 à 4 dagen per week actief bij Ferti-Plus. Ik zoek zelf de stieren op die het best passen bij de koe. Als de bouw goed is en de koe is in verhouding, komt de productie vanzelf wel."

'Ik ben met passie bezig met fokkerij. Ik zoek zelf de stieren op die het best passen bij de koe. Als de bouw goed is en de koe is in verhouding, komt de productie vanzelf wel'

Wat vind je van het winnen van Agroscoop-bokaal?

"Daar zijn we supertrots op. Na het wegvallen van het quotum kon iedereen vrij gaan melken. Melkproductiestijging is dan iets wat veel mensen nastreven. Als je dan bij degenen hoort die de grootste winst op dat gebied hebben gerealiseerd is het mooi dat je daarvoor in het zonnetje gezet wordt."

<em>Foto: Hans Prinsen</em>
Foto: Hans Prinsen

Laatste reacties

 • Flirt

  Ben benieuwd naar de gehaltes vet/ eiwit voor de produktiestijging, want dit is natuurlijk schokkend laag.

 • alphons1

  en hoeveel de kostprijs gestegen is word ook nie over gepraat

 • farmerbn

  Hulde voor deze boer. Kostprijs is privé, weet je nog.

 • jaap69

  jammer dat hij die stijging met de komende fosfaatrechten gelijk weer mag inleveren

 • J. Pak

  weet uit ervaring dat als je overschakelt naar robot melken,
  je spectaculaire productie stijging krijgt.
  en ja de gehaltes zullen voor die tijd hoger zijn geweest maar het gaat nog altijd om kg vet/eiwit per koe per dag.
  en dat zal ongetwijfeld sterk gestegen zijn ondanks de nu lagere gehaltes.

 • Herman Gallé

  De gekte gaat dus kennelijk nog steeds 'gewoon' door! Arme dieren!

 • nieuwsgierig

  Doordat de koeien het in de nieuwe stal veel beter naar hun zin hebben uit dit zich onder meer in een hogere melkgift, dus het zijn zeker geen arme dieren. Maar koeien die op en top verzorgd worden. Bij ons thuis stonden ze vroeger in een donkere grupstal, als ik dat vergelijk met nu zijn de koeien er wel 500% op voor uit gegaan!!

 • flyinghollander

  https://afdelingfriesland.partijvoordedieren.nl/news/kandidaten-stellen-zich-voor-herman-galle

  Vind alles toch zielig, maar blijkbaar is het als politieker goed te doen dat je met 58 jaar kan stoppen met werken.

 • melkkoeienboer

  5 liter x 365 dagen = 1825! en geen 2800. petje af goede produktie

Laad alle reacties (5)

Of registreer je om te kunnen reageren.