Rundveehouderij

Nieuws 4374 x bekeken

Yoghurtmaker maakt werknemers rijk

Eigenaar Hamdi Ulukaya van yoghurtproducent Chobani heeft werknemers virtueel rijk gemaakt door ze een aandeel in het bedrijf te geven.

Werknemers krijgen op basis van de lengte van hun dienstverband aandelen. Een gemiddelde werknemer krijgt voor $150.000 aandelen, aldus The New York Times. Veteranen van het eerste uur krijgen mogelijk meer dan $1 miljoen aan aandelen.

Bij de berekening van de waardes gaat het dagblad uit van een bedrijfswaarde van $3 miljard. Twee jaar geleden werd de waarde van Chobani geschat op $3 miljard tot $5 miljard. De aandelen kunnen niet direct te gelde worden gemaakt. De aandelen zijn samen goed voor een belang van 10% in de onderneming. Ze kunnen te gelde worden gemaakt als Chobani wordt verkocht of een beursnotering krijgt.

Chobani telt circa 2.000 werknemers. Het bedrijf maakt dikke, Griekse yoghurt. Ulukaya komt uit een Koerdisch-Turkse boerenfamilie. Ulukaya verhuisde naar de VS, vond de lokale zuivel niet lekker en besloot zelf yoghurt te gaan maken. De directe aanleiding was een bericht dat Kraft een yoghurtfabriek wilde sluiten. Met een lening van $800.000 nam Ulukaya een oude yoghurtfabriek over.

Tweede fabriek kostte half miljard dollar

Inmiddels telt het bedrijf twee fabrieken. De bouw van de tweede fabriek, de grootste in zijn soort, kostte een half miljard dollar. De fabriek stelt Chobani in staat meer typen yoghurt te maken. Het bedrijf kwam door de grote investering en opstartproblemen van de fabriek in de financiële problemen, die werden opgelost door een deel van de onderneming te verkopen.

Of registreer je om te kunnen reageren.