<em>Foto: Robin Britstra</em> RundveeNieuws

Van Dam: kalf bij koe zaak melkveehouder

Staatssecretaris Martijn van Dam (EZ) ziet ‘onvoldoende reden’ waarom de overheid zou moeten bepalen of een kalf langere tijd bij de koe moet blijven.

De PvdA-politicus schrijft in een brief aan de Tweede Kamer dat melkveehouders de afweging moeten maken. Van Dam legt daarmee een motie van de Tweede Kamer naast zich neer.

Aangenomen motie

In de onlangs aangenomen motie van de Partij voor de Dieren wordt de regering opgeroepen binnen een halfjaar een plan te maken dat erop gericht is om kalveren voor een bepaalde tijd bij de moeder te laten. Van Dam schrijft dat niet vaststaat dat het kalf bij de koe houden per definitie beter is voor het welzijn van de dieren.

“Ook is de veiligheid van een kalf niet altijd geborgd, zeker niet in de gangbare stallen met roostervloeren en grote ligbedden”, aldus de brief. De staatssecretaris verwijst ook naar Koninklijke Nederlandse Maatschappij voor Diergeneeskunde, die zich heeft uitgesproken tegen het verplicht’ bij elkaar houden van het kalf en de koe.

Ervaringen delen

Van Dam wil melkveehouders die overwegen het kalf langer bij de koe te houden wel faciliteren. Daarom gaat Van Dam in overleg met de sector, Dierenbescherming en het Louis Bolk Instituut om te kijken welke ervaringen gedeeld kunnen worden. Hij schrijft dat het goed is te realiseren dat een dergelijke stap vaak dure aanpassingen aan stallen vergt.

Beheer
WP Admin