Rundveehouderij

Nieuws 1521 x bekeken

Reëler resultaat met hoogtemeting jongvee

Het meten van de borstomvang of kruishoogte geeft inzicht in de groei van jongvee. Uit onderzoek van Agrifirm met het meten van 10.000 stuks jongvee blijkt dat de spreiding in het berekend gewicht op basis van de borstomvang veel groter is dan op basis van de kruishoogte.

Ook wijkt het gewicht op basis van de borstomvang meer af van het werkelijk gewogen gewicht. De spreiding in het berekend gewicht op basis van de borstomvang loopt uiteen tot 300 kilo. Hoe ouder de dieren zijn hoe groter de spreiding wordt. De spreiding in het gewogen gewicht loopt zo'n 150 kilo uiteen. Op basis van de kruishoogte is de spreiding vergelijkbaar met de gewone.

Al dan niet strak aantrekken meetlint

Het verschil in spreiding is volgens Marco van Boheemen, productmanager rundvee, onder andere te verklaren door de manier van meten. Het al dan niet strak aantrekken van het meetlint geeft zo maar een spreiding van 40 centimeter in borstomvang. Dit heeft te maken met het meetmoment, wie er meet en met stress bij het dier. Bij het meten spannen dieren zich vaak ongemerkt aan, waardoor de borstomvang afwijkt. De skeletontwikkeling die bij de kruishoogte wordt gemeten houdt ook verband met de ontwikkeling van de organen. De borstomvang daarentegen zegt niets over de orgaanontwikkeling.

Rekening houden met conditiescore bij groeibeoordeling

Veehouders moeten zich volgens Van Boheemen niet blindstaren op de hoogteontwikkeling. Bij een goede groeibeoordeling moet ook rekening worden gehouden met de conditiescore. De vetbedekking heeft namelijk ook invloed op de gewichtsontwikkeling. Alleen wordt conditiescore door veehouders nog te weinig ingezet bij het jongvee. Conditiescores vragen ervaring en dan nog verschillen de beoordelingen per keer en per persoon die de score uitvoert.

Of registreer je om te kunnen reageren.