Rabo: melkprijs herstelt niet voor eind 2016 RundveeNieuws

Rabo: melkprijs herstelt niet voor eind 2016

De melkprijs gaat pas op zijn vroegst eind dit jaar weer stijgen. Dat meldt Rabobank in zijn jongste kwartaalbericht.

Evenwicht in vraag en aanbod op de wereldwijde zuivelmarkten is nog niet in zicht. Daardoor blijft herstel van de melkprijs voorlopig uit. Volgens Jan van Beekhuizen, sectormanager Veehouderij, komt de Nederlandse melkprijs in 2016 uit op een niveau vergelijkbaar met 2009: tussen de 25 en de 30 cent per kilo melk.

Economische tegenwind importerende landen

Landen die Nederlandse zuivelproducten importeren, kampen volgens de Rabobank met tegenvallende economische omstandigheden. In het Midden-Oosten komt dat vooral door de lage olieprijs en in Rusland door economische tegenwind. China heeft veel voorraden aangelegd in het verleden en profiteert nu van lagere zuivelprijzen. Importen herstellen daar weliswaar licht, maar niet snel genoeg om de gestegen productie volledig te absorberen.

Melkproductie bij concurrenten hoger dan verwacht

Daarentegen zorgt het gunstige weer ervoor dat belangrijke melk producerende concurrenten van Nederland, zoals Australië en Nieuw-Zeeland, meer melk produceren dan verwacht, ondanks de ook daar geldende lage melkprijs. Ook in de Verenigde Staten is er nog steeds sprake van een lichte stijging.

In de EU is de productie sinds de afschaffing van het melkquotum fors opgelopen. Daarin zijn Nederland en Ierland absolute koplopers met respectievelijk 10,5% en 16,3% extra productie sinds april vorig jaar.

Een overzicht van alle melkprijzen vind je op boerderij.nl/markt.

Beheer
WP Admin