Rundveehouderij

Nieuws 11040 x bekeken 22 reactieslaatste update:7 apr 2016

Rabo: melkprijs herstelt niet voor eind 2016

De melkprijs gaat pas op zijn vroegst eind dit jaar weer stijgen. Dat meldt Rabobank in zijn jongste kwartaalbericht.

Evenwicht in vraag en aanbod op de wereldwijde zuivelmarkten is nog niet in zicht. Daardoor blijft herstel van de melkprijs voorlopig uit. Volgens Jan van Beekhuizen, sectormanager Veehouderij, komt de Nederlandse melkprijs in 2016 uit op een niveau vergelijkbaar met 2009: tussen de 25 en de 30 cent per kilo melk.

Economische tegenwind importerende landen

Landen die Nederlandse zuivelproducten importeren, kampen volgens de Rabobank met tegenvallende economische omstandigheden. In het Midden-Oosten komt dat vooral door de lage olieprijs en in Rusland door economische tegenwind. China heeft veel voorraden aangelegd in het verleden en profiteert nu van lagere zuivelprijzen. Importen herstellen daar weliswaar licht, maar niet snel genoeg om de gestegen productie volledig te absorberen.

Melkproductie bij concurrenten hoger dan verwacht

Daarentegen zorgt het gunstige weer ervoor dat belangrijke melk producerende concurrenten van Nederland, zoals Australië en Nieuw-Zeeland, meer melk produceren dan verwacht, ondanks de ook daar geldende lage melkprijs. Ook in de Verenigde Staten is er nog steeds sprake van een lichte stijging.

In de EU is de productie sinds de afschaffing van het melkquotum fors opgelopen. Daarin zijn Nederland en Ierland absolute koplopers met respectievelijk 10,5% en 16,3% extra productie sinds april vorig jaar.

Laatste reacties

 • Trot

  hopen dat het weer niet klopt zo als bijna alle voorspellingen van rabo valt het misschien nog iets mee

 • WEEGHEL

  Dit is toch wel een heel treurige melkprijs 25 tot 30 CENT per
  100 kilo.

 • H.Grotenhuis1

  Omdat (en niet zoals geschreven ondanks !) de melkprijs in Oceanië ook laag is wordt ook daar maximaal geproduceerd om toch maar omzet te halen, en dat is hier in NL al niet anders.

 • alco1

  Ik las in een reportage in de "boerderij" over Nw Zeeland, dat de melkproductie ondanks de afschaffing van het melkquotum in Europa maar weinig gestegen was.

 • deB.


  En maar dom verdan door melken mensen!! geen woorden voor die naïeve gedachtengang.

 • cornelis 22

  Deze mijnheer zij een maand geleden nog dat na juni de melkprijs flink zou aantrekken, conclusie hij toetert maar wat en is een nep deskundige.

 • Gercodekker

  Laat ze hun kop eens houden!! Dit is koren op de molen voor de inkopers.

 • simpel boerke

  Analyseer de eerdere voorspellingen maar eens. Het komt er bijna altijd op neer dat voorspeld wordt dat na een half of driekwart jaar de prijs stijgt of daalt nagelang de marktsituatie op dat moment zonder een echt gefundeerde onderbouwing.

 • E-Link

  Jan Willem kijk eens terug de afgelopen 2 jaar wat Rabo en al die zuivelwatchers hebben verteld over de melkprijs. EN.... wat jullie hebben overgenomen. Even zo vaak is als argument aangehaald dat China veel voorraad heeft maar dat deze begint op te raken. Hoe kan het dat niemand weet dat deze voorraad nog steeds niet op is?? Wees kritisch en leg het de "kenners" voor.

 • rub2

  Ik voorspel dat de melkprijs nog tot volgend voorjaar laag blijft..... werk niet eens bij de rabobank! Misschien stel ik mijn prognose over een paar maand wel bij naar boven ... of onder.... je kan ook een aap laten voorspellen pakt ieen banaan 1 of 2..... even veel kans dat ie het goed heeft. Conclusie: rabobank? Stel apen in te dure pakken die wellicht de markt zelf iets te positief hadden ingeschat met een kritieke kostprijs van 33 a 34 cent...... daarom nogmaals je bent er zelf bij wat je doet, je beslist zelf hoe ver je gaat. Doe je dat niet en laat je je leiden door het enthousiasme van de bank adviseur..... kan je nu lekker aan het werk.

 • mariapeel

  De rabobank.........ruimt alle boeren op bank is dus de af korting waar het steeds meer op lijkt. Ze weten vaak Helemaal niks en luister er niet te veel na want anders mag je niks meer

 • kiepel

  De Bank kan er zelf hier en daar de stekker uit trekken. Dit heeft veel meer invloed dan dat pappen en nathouden.

 • boerke brabant

  te gemakkelijk om iedere keer naar de Rabobank te wijzen als het tegen zit. Volgens mij ben je ondernemer om zelf een goede afweging te kunnen maken wanneer je besluit om bijvoorbeeld uit te breiden.
  Wijzen naar bijvoorbeeld de rabo is te makkelijk

 • landboer

  Juist boerke brabant de Rabobank wordt in veel reacties een veel te grote rol toe bedeelt!

 • boerdre

  E Link heeft helemaal gelijk.
  En wat betreft Rabo die zitten nu ook met handen in haar mogen geen aflossingen meer stil zetten alleen extra financieren .
  Veel te veel positisme melkveehouderij en de daarbij gemiddelde melkprijs bij deze bank.

 • 200113528

  jongens dat jochie van de rabobank heeft thuis waarschijnlijk ook niets te zeggen dus doet hij het bij de rabobank wel. 1 ding is zeker markten worden bepaald door incidenten. En incidenten niet door de markt. Ook bij de rabobank kunnen ze incidenten niet bepalen. een half jaartje fikse droogte of een sterke vraag door een of ander incident kan veel invloed hebben. ! 1 ding is zeker als je voor 30 cent niet kunt melken kun je beter ophouden. Net als dat je geen varkens moet houden als je voor 1,30 niet kunt draaien.

 • s c de boer

  Bij de DOC vonden ze de RABO nog heel positief.
  Ik zelf denk dat de prijzen na 2020 pas weer wat aantrekken.
  Dan is het kaf van het koren gescheiden.

 • Farmer4life2

  Rabobank is veel te positief.
  Tot 2017 zeker een prijs onder de 30 cent. Het ligt eraan bij welke fabriek je zit.

  De melkaanvoer blijft wereldwijd stijgen, de vraag stijgt ook iets tov van nu, maar niet genoeg om de overschotten weg te werken.

  Vooral kaas zal een hel van een product worden om voldoende te verkopen. Of China moet opeens vol op aan de kaas. Juist hier maakt Europa veel van.

 • g.schimmel@kliksafe.nl

  du

 • japke33

  Wie hier luistert er nog naar de RAbo? Die lui roepen elk kwartaal maar wat, en ze worden er niet op afgerekend. Kijk maar eens wat ze 5 jaar geleden riepen en wat ze nu roepen. Is daar ooit wat van uitgekomen?

 • hlharmsen@kpnmail.nl

  Campina zou een bodemprijs van 30 cent moeten hanteren dat houdt ze scherp,alle lasten komen dan niet bij de boer.

 • HJ O R

  DDB en NMV blijken de enigste marktkenners te zijn de laatste jaren. SiemJan en Sybren hadden er helemaal geen bal verstand van, zagen alleen dollartekens! Beiden zijn trouwens geen boer meer.

Laad alle reacties (18)

Of registreer je om te kunnen reageren.