Rundveehouderij

Nieuws 4 reacties

Netwerk Grondig blij met standpunt Kamer over fosfaatrechten

Netwerk Grondig is tevreden met het standpunt van de Tweede Kamer dat grondgebonden melkveehouders volledig gecompenseerd worden bij de generieke korting op fosfaatrechten. Dat zegt Diana Saaman, voorzitter van Netwerk Grondig.

Hoewel staatssecretaris Martijn van Dam (Economische Zaken) nog geen harde toezeggingen doet of hij de motie kan uitvoeren, heeft Netwerk Grondig er het volste vertrouwen in, mede omdat ook regeringspartij PvdA de motie heeft gesteund. Het is wel de intentie van Van Dam om de grondgebonden bedrijven volledig te compenseren, maar of dit lukt hangt mede af van de totale fosfaatproductie. Deze cijfers worden in juni bekend.

'Niet één organisatie de belangen laten behartigen'

"Wij zijn heel tevreden dat de grondgebonden melkveehouders de plek krijgen die ze verdienen", zegt Saaman. Ze vindt het wel vervelend dat bedrijven die slechts een beperkt fosfaatoverschot hebben wel gekort zullen worden bij de generieke korting.

"Deze bedrijven zijn niet echt vertegenwoordigd bij de onderhandelingen over het fosfaatrechtenstelsel. Ik denk dat de tijd rijp is dat één organisatie niet meer de belangen van alle bedrijven vertegenwoordigt. Daarvoor zijn de verschillen tussen intensieve en extensieve bedrijven te groot. Je kan niet als een club twee heren dienen", aldus Saaman. Ze vindt dat voor een goed compromis de uitersten aan tafel moeten zitten.

Zeer beperkte knelgevallenregeling gewenst

Netwerk Grondig pleit voor een zeer beperkte knelgevallenregeling bij het fosfaatrechtenstelsel, zodat er voldoende fosfaatruimte is voor compensatie van de grondgebonden bedrijven. Het Netwerk wil de generieke korting ook niet boven de 8% uit laten komen. "Als er extra ruimte nodig is, kan dit het beste door de afroming  bij handel in fosfaatrechten te verhogen", vindt het Netwerk.

NAJK: geen extra bemoeilijking bedrijfsoverdracht

De organisatie voor jonge boeren, NAJK reageert ook positief over de uitslagen van de stemmingen over de fosfaatrechten. De Kamer vindt dat bedrijfsoverdracht binnen familie vrijgesteld moet worden van korting op fosfaatrechten. "Hiermee wordt voorkomen dat bedrijfsoverdracht extra moeilijk wordt voor jonge boeren", aldus Koen Bolscher van het NAJK.

De organisatie zegt dat hiermee nog niet alle problemen rondom bedrijfsovername zijn weggenomen. "Steeds vaker komen niet- familiaire bedrijfsovernames voor. Ook als bedrijven veranderen van ondernemingsvorm, om een overname mogelijk te maken, wordt nog steeds 10 procent van de fosfaatrechten afgeroomd", aldus NAJK.

Laatste reacties

 • schooteind1

  Ik verwacht niet dat er nog ruimte overblijft voor knelgevallen, immers de kamer wil tegelijkertijd dat er max. 8% wordt afgeroomd. De "feestvreugde" van netwerk Grondig zal niet aan iedere keukentafel gedeeld worden.

 • EMERGO!

  afromen is heel wat anders dan generiek korten! afromingspercentage kan nog wijzigen!! kan zomaar 15% of meer worden.
  Daarnaast worden, zoals het nu staat, extensieve bedrijven ontzien bij generieke korting! ze zullen geen EXTRA rechten krijgen, wat wel her en der wordt gesuggereerd.

 • Arnens

  Als het juridisch haalbaar is en het doel is om het grondgebonden deel niet te korten is het simpel op te lossen.
  Splits de fosfaatrechten op in grondgebonden rechten en niet gebonden rechten, net als in de tachtiger jaren. Bepaal hoeveel er gekort moet worden en pas de generieke korting alleen toe op de niet grondgebonden rechten. Resultaat: de grondgebonden bedrijven hebben geen sores en naarmate je meer niet gebonden rechten hebt, zul je meer moeten inleveren. Grondgebonden rechten moeten grondgebonden blijven en worden bij overdracht niet afgeroomd, niet grondgebonden rechten kun je bij overdracht afromen tot het einddoel? bereikt is.

 • BO(skabout)ER

  je zult maar 50 kuub moeten afvoeren, dan ben je niet meer grondgebonden en als je dan bijvoorbeeld 200 koeien hebt dan is dat heel lullig.

  Is er dan geen verstandige groep mensen die geen fosfaatregels wil hebben?

  Ik ben een jonge boer en kan me ook enorm ergeren aan NAJK die steeds als eerste staat te roepen met van alles en nog wat. Als jeugd mag je eerst wel even afwachten wat de gevestigde orde zegt om daarna een goed antwoord te geven. (ik heb nog zelden iets nuttigs gehoord van deze heertjes die graag hun hele leven in allerlei besturen willen zitten en er vaak niet geschikt voor zijn).

  Onze 'vriend' van Dam hoort de hele dag in Brussel te zitten om dat belachelijke plafond omhoog te krijgen. Dat hoort zo'n man te doen, ipv moeilijkheden te bedenken.

  - verhoog het plafond
  - maak grondgebondenregels waterdicht
  - en dan komt Nederland nooit enorm hoog meer qua mest.

Of registreer je om te kunnen reageren.