Zwartbont stierkalf dat wordt onderzocht. <br /><em>Foto: Jan Willem Schouten</em> RundveeNieuws

‘Melkveehouders melden stierkalveren te vroeg’

Melkveehouders benutten de ruimte in het I&R-systeem om stierkalveren eerder dan de werkelijke geboortedatum te melden. Dit blijkt uit een analyse van het blad De Kalverhouder.

Melkveehouders maken gebruik van de ruimte in het I&R-systeem om stierkalveren eerder dan de werkelijke geboortedatum te melden. Dit blijkt, althans, uit een analyse van het blad De Kalverhouder. Op deze manier worden veel stierkalveren jonger dan de wettelijke minimumleeftijd van 14 dagen afgevoerd.

Stierkalveren opvallend vaak geboren op dinsdag en woensdag

De Kalverhouder zocht uit op welke dagen de meeste stierkalveren geboren worden, dit blijken met 32% en 34% dinsdag en woensdag te zijn. Terwijl aangenomen mag worden dat koeien verspreid over de week afkalven. Op donderdag, vrijdag en in het weekeinde ligt het aantal geboren stierkalveren tussen de 18% en 38% lager dan het gemiddelde.

Kalf binnen 3 werkdagen melden

Voor I&R-Rund moet een kalf binnen drie werkdagen worden gemeld. De geboortedag is dag 0 en zaterdag en zondag tellen niet mee in die verplichte drie dagen. Het lijkt erop dat een deel van de melkveehouders deze ruimte in omgekeerde richting gebruikt. Een kalf dat bijvoorbeeld op maandag geboren wordt, kan teruggemeld worden naar woensdag. Zo kan een kalf een week eerder het bedrijf verlaten. De Kalverhouder sprak een aantal melkveehouders die toegaven dat ze deze werkwijze toepassen.

Een kalf dat bijvoorbeeld op maandag geboren wordt, kan teruggemeld worden naar woensdag. Zo kan een kalf een week eerder het bedrijf verlaten.

Minder ‘voordatering’ bij vaarskalveren

Bij vaarskalveren wordt minder geschoven met de geboortedatum. Vaarskalveren worden vaker rond of in het weekeinde gemeld. Ten opzichte van de stierkalveren is er een verschil van 10 procent.

Geboorteverschuiving vanwege vaste dagen veehandelaar

Door met de geboortedatum van stierkalveren te schuiven spelen melkveehouders in op de dagen waarop de veehandelaar kalveren komt halen. Dit gebeurt het vaakst op dinsdag en woensdag.

Beheer
WP Admin