Rundveehouderij

Nieuws 2 reacties

'Melkproductie in hele EU beperken'

"Sinds het stopzetten van de quota is de melkproductie in de Europese Unie met 5% toegenomen. Wij eisen dat alle Europese landen hetzelfde spel spelen om de productie te stabiliseren." Dat stelt Modef, de Franse bond van kleine familieboerderijen Mouvement de Défense des Exploitants Familiaux.

Modef stelt dat de productie moet worden gestabiliseerd, in plaats van dat er wordt geprofiteerd van een beperking van de Franse productie 'om zelf meer en meer te melken en de Franse markt te veroveren'.

Vreedzame actiedag in Parijs

Modef heeft de melkveehouders in zijn land opgeroepen op 26 april weer een actiedag te houden in Parijs. Dat zou in ieder geval vreedzaam moeten gebeuren door gratis melk uit te delen.

"De melkveehouders, melkfabrieken en gemengde bedrijven moeten zich verenigen om een gegarandeerde prijs te krijgen waar we van kunnen leven en om de marges van de grote supermarkten en zuivelbedrijven in te kaderen, door de douanetarieven op de invoer van vlees en zuivelproducten te verhogen", verklaart de bond.

Lees meer over de protestacties in het dossier.

Modef is niet de eerste Franse organisatie die de melkproductie op Europese schaal wil aanpakken. Eerder stelde de organisatie van zuivelbedrijven voor de (door de Europese Commissie voorgestelde) vrijwillige afspraken voor een productiebeperking af te wijzen, omdat dat de concurrenten in andere landen, vooral in Noord-Europa, in de kaart zou spelen.

Laatste reacties

 • HJ O R

  Het eerste gezonde verstand is er, nu de Nederlanders nog!

 • alco1

  In andere items konden we lezen dat de productie maar 1% was toegenomen, maar ook dat consumptie 5% afgenomen was.
  Productie beperking zal dus maar op 1 % van toepassing zijn.
  Daarnaast is het ook nog wereldhandel.
  Prijsval is er altijd na (te) goede prijzen.

Of registreer je om te kunnen reageren.