Rundveehouderij

Nieuws 2 reacties

Lichte grondbewerking blijvend grasland bij Natura 2000

Lichte grondbwerking voor doorzaai van blijvend grasland in Natura 2000-gebieden wordt mogelijk, zo heeft staatssecretaris Van Dam (EZ) besloten.

Het wordt mogelijk om blijvend grasland in Natura 2000-gebieden door te zaaien. Dat heeft staatssecretaris Martijn van Dam (Economische Zaken) besloten na advies van Plant Research International (PRI). Lichte grondbewerking voor doorzaai is toegestaan mits de grasmat niet vernietigd wordt.

Frezen, spitten, doodspuiten en ploegen niet toegestaan

Frezen, spitten en doodspuiten is, net als ploegen, niet toegestaan, vanwege het risico op vernietiging van kwetsbare habitattypen.

De lichte grondbewerking is per 1 april toegestaan.

Laatste reacties

 • MarcelR

  Binnen Natura 2000 gebieden moet er een duidelijke scheiding komen tussen habitat gebieden en vogelrichtlijngebieden.
  Nu wordt dit op één hoop gegooid.
  De bovenstaande onzinnige regelgeving t.a.v. het verbod op vernietigen van de graszode is in een habitatgebied, wat landbouwgrond, is al onzin.
  Maar binnen een vogelrichtlijngebied, wat gewoon landbouwgebied is en ooit ingesteld is als fourageergebied voor ganzen, kan niemand mij uitleggen dat dit nodig is.

  Direct afschaffen dit ploegverbod(LTO ga er bovenop zitten).
  Over 15 tot 20 jaar is landbouw in deze gebieden niet meer mogelijk.
  Als de overheid dit echt nodig vindt, zal er een zeer goede compensatieregeling moeten komen voor gederfde opbrengsten. Anders is het einde verhaal voor alle familiebedrijven in deze regio's die dit betreft.

 • vandenbrandcv1

  marcel r, pure diefstal

Of registreer je om te kunnen reageren.