Rundveehouderij

Nieuws 1 reactie

Kartellamt bekijkt leveringsvoorwaarden zuivel

De Duitse mededingingsautoriteit, het Bundeskartallsamt, neemt de leveringsvoorwaarden van de zuivelindustrie onder de loep. Dit heeft voorzitter Andreas Mundt bekendgemaakt.

Het vermoeden van het Kartellamt is dat de zuivelindustrie door een te strakke binding van boeren de concurrentie tussen verwerkers heeft beperkt. "Die strakke binding ging ten koste van boeren," zo lichttte Mundt het vermoeden toe.

DMK als eerste onder de loep

Het Bundeskartellamt heeft de pijlen als eerste gericht op DMK, de grootste melkverwerker van Duitsland. Daar blijft het echter niet bij. "We zullen zeker ook andere verwerkers benaderen," aldus de baas van de mededingingsautoriteit.

Verplicht leveren aan 1 leverancier

Het onderzoek zal zich blijkens een mededeling niet alleen richten op de strakke binding, maar ook op de verplichting om alle melk te leveren aan 1 leverancier, en op de referentieprijssystemen. Die zouden ervoor zorgen dat verwerkers heel snel op veranderingen bij elkaar kunnen reageren.

Eerder trad het Bundeskartellamt al op tegen de snelle publicatie van melkprijzen, die vergelijking van prijzen en volgens de mededingingsautoriteit ook beperking van de concurrentie verstevigen.

Eén reactie

  • koestal

    De macht van de retailers in Duitsland is veel te groot ,hierdoor krijgen de boeren een veel te lage prijs voor de melk

Of registreer je om te kunnen reageren.