Rundveehouderij

Nieuws 1419 x bekeken

Iers zuivelbedrijf schorst heffing

De Ierse organisatie voor de export van zuivel Ornua schorst per 1 mei de heffing die melkveehouders haar moeten betalen. Dat gebeurt vanwege de moeilijke situatie waarin de boerenfamilies zich bevinden.

De heffing levert een belangrijke bijdrage aan de marketingactiviteiten van Ornua, de vroegere Irish Dairy Board die Ierse zuivel in meer dan 110 landen ter wereld promoot en verkoopt. Dat gebeurt vooral onder de merknaam Kerrygold, een van de bekendste botermerken in vele landen.

''We hopen dat de schorsing de boeren in deze moeilijke tijden een beetje kan steunen,'' schrijft Ornua in het jaarbericht. Ornua is zelf een coöperatie waar rond de 14.000 boeren via hun eigen zuivelcoöperatie of -bedrijf lid van zijn.

Ornua groeit in eerste jaar na quotering

Ornua haalde vorig jaar een omzet van ruim €2,54 miljard, dat is 9% meer dan in 2014. De brutowinst kwam 18% hoger uit op €58,8 miljoen. De coöperatie keerde de leden €14 miljoen uit aan jaarlijkse bonus en nog eens €15 miljoen uit de opbrengst van de verkoop van een Amerikaanse dochter.

Directeur Kevin Lane is tevreden over de resultaten: ''In het eerste jaar na het afschaffen van de quota hebben we groei gerealiseerd op bestaande en nieuwe markten.''

'Beperking zuivelaanvoer noodzakelijk'

De Ierse onderneming noemt 2015 echter wel een moeilijk jaar voor de hele zuivelwereld. Wereldwijd nam de productie met 5% toe terwijl de vraag slechts 3% groeide. ''Het gevolg is dat de voorraden groter zijn geworden en de prijzen zijn verzwakt. Het is hoog noodzakelijk om de wereldwijde aanvoer te beperken. Enig herstel in de vraag is afhankelijk van de Chinese economie, hogere olieprijzen en het opheffen van het Russische embargo.''

Of registreer je om te kunnen reageren.