Rundveehouderij

Nieuws 7847 x bekeken 16 reacties

Hooguit 3,5 miljoen kilo fosfaat voor extensief en knelgeval

Voor compensatie van extensieve melkveebedrijven en knelgevallen is hooguit 3,5 miljoen kilo fosfaat beschikbaar in het systeem van fosfaatrechten voor melkvee.

De landelijke fosfaatproductie op 1 april 2015 wordt uitgangspunt voor de berekening van de uiteindelijke generieke korting. Dat zegt Wiebren van Stralen, mestdeskundige van LTO Nederland. De fosfaatproductie van melkvee op 1 april 2015 bedroeg 88,4 miljoen kilo fosfaat, volgens de voorlopige cijfers van statistiekbureau CBS.

De totale fosfaatproductie van alle diersoorten volgens de CBS-cijfers moet onder het totale fosfaatplafond blijven dat is afgesproken met Brussel: 172,9 miljoen kilo. Binnen dit plafond geldt voor melkvee een plafond van 84,9 miljoen kilo fosfaat; de overschrijding is dan 3,5 miljoen kilo (4%).

Berekening compensatie extensieve bedrijven

Voor compensatie van extensieve bedrijven heeft Boerderij gerekend met 3 varianten: respectievelijk 1, 1,5 en 2,5 miljoen kilo. Samen met de compensatie van de overschrijding is dan al minimaal 4,5 tot 6 miljoen kilo generieke korting nodig. Dat is 5,1% in variant 1 tot 6,8% in variant 3.

Compensatie knelgevallen

Ruimte voor knelgevallen moet dus komen uit een extra generieke korting. Staatssecretaris Martijn van Dam (Economische Zaken) heeft aangegeven dat de generieke korting maximaal 8% zal bedragen. De ruimte voor knelgevallen is dan 2,6 miljoen kilo fosfaat in variant 1 en hooguit 1,1 miljoen kilo fosfaat in variant 3. Dat is zonder rekening te houden met afroming bij overdracht. Omgerekend met 50 kilo fosfaat per koe inclusief jongvee komt dat neer op ongeveer 51.000 respectievelijk 21.000 melkkoeien, inclusief jongvee.

Verschillende berekeningen

Het CBS rekent voor de totale fosfaatproductie met de aantallen op 1 april volgens de landbouwtelling maal normen per dier per jaar die achteraf worden vastgesteld. Voor melkvee is dat in feite een 'bedrijfsspecifieke berekening' voor heel Nederland, waarbij rekening wordt gehouden met onder meer melkproductie en gehaltes fosfor in krachtvoer en gewonnen ruwvoer. In juni komt het CBS met de definitieve cijfers over de fosfaatproductie in 2015.
Per melkveebedrijf wordt de fosfaatproductie voor het aantal fosfaatrechten bepaalt op basis van de melkveeaantallen op 2 juli 2015 maal de forfaitaire norm per dier. Voor een melkkoe (diercategorie 100) met een melkproductie van 8.000 kilo is die norm in 2015 en 2016 40,6 kilo. Voor jongvee jonger dan een jaar (101) is de norm 9,6 kilo en voor jongvee van 1 jaar en ouder (102) 21,9 kilo.

Laatste reacties

 • hansvanbergen

  Hoeveel melkveebedrijven hadden brand in 2015? Ik kan me geen geval heugen. Dan een paar ziektegevallen ben je dus met 20.000 kg p205 makkelijk klaar. Als je in aanbouw zijnde stallen wilt compenseren zul je ook alle lege boxen met fosfaat moeten vullen op alle bedrijven. Dat gaat dus nooit werken

 • alco1

  Er is een project gaande om fosfaten uit rioolwater te halen.
  Als pleidooi wordt aangevoerd dat fosfaten schaars zijn en dus goed te verwaarden.
  En de landbouw wordt erom gestraft.

 • deB.

  WAANZINNIG... wanneer zijn we een keer klaar met de regelgeving?

  Wij verschralen onze bodem, mogen niets en steeds minder, omdat er fosfaatoverschot is!???????

  Maar nu gaan ze in Amsterdam de pis verzamelen, omdat fosfaat heel schaars wordt! Ps. Heb ik liever de zeik van een koe, dan van bezopen junks!

 • Foxxy

  Tsjah , koeien produceren geen fosfaat, evenmin als mensen!
  Beide (vr)eten het op,en scheiden (schijten) het uit!
  Een mens poept gemiddeld 2,9 kg fosfaat per jaar! Doen ze dus in Nederland slechts een beetje onder voor melkvee! Daarnaast consumeren ze fosfaten in de vorm van bijvoorbeeld snijbloemen vaatwastabletten etcetera. Dus feitelijk best waarschijnlijk dat de mens in Nederland de grootste boosdoener is! Lto? Roept u maar!

 • Foxxy

  Vanuit een basis van onze grondwet over rechtsgelijkheid gaat de wet sowieso mank! Geitenhouders niet? Daar ga je al!

 • Martin Oldenhof

  Inderdaad Wv01, wat zal er wel niet allemaal in die 'pis' zitten aan andere schadelijke stoffen die ze er niet uit krijgen en die dus mee geleverd worden met die "pisfosfaten" dan liever koeienzeik.

 • bramegberts1

  2 juli 2015 de datum waarop melkveehoudend Nederland ( met name de groeiers ) een bak staatssteun krijgen om u tegen te zeggen. En maar moeilijk doen over knelgevallen. Waar gaat dit eindigen?

 • veldzicht

  @bramegberts1,je begrijpt er nog steeds helemaal niets van,
  denk daar maar eens over na en ga je er in verdiepen hoe het echt zit.
  boertje pesten meer is het niet.

 • Insp.

  @veldzicht, ik denk dat jij je er nog maar eens wat meer in moet verdiepen.

 • veldzicht

  @meert1,er hebben al zo veel boeren ,n goede en duidelijk reactie gegeven de laatste maanden, als je het dan nog niet weet ben je of dom of je wil het niet snappen omdat je uit de hoek komt van de dier en milieuactivisten.

 • bramegberts1

  Ach Veldzicht we zullen maar zeggen dat jij de wijsheid in pacht hebt. Dat je onder pseudoniem zo je oordeel durft te geven zegt meer over jou onvermogen en kortzichtigheid, dan over de mening die jij uitdraagt.

 • perry roozen

  Slecht nieuws voor de knelgevallen.

 • alco1

  Die bramegberts doet dus net alsof de fosfaatrechten een geldelijke steun is voor melkveehoudend Nederland.
  Ja voor de stoppers misschien, maar daar hoeft geen beleid voor gemaakt worden.
  Boeren die door willen hebben er niets aan en als deze dan ook nog weer de 4-8 % wat ze moeten in leveren aan rechten moeten kopen is het alleen maar kostend verhogend.
  Dus Brammetje en meertje. Lekker he, stoken.

  Het is net als bij de tegenstanders van de monarchie.
  Ze vallen over de kosten, maar zien niet dat het meeste geld gewoon weer terug komt in onze eigen economie, om over de gunstige situatie in de handel met het buitenland maar niet te spreken.
  Mensen die vallen over geld hebben vaak het minste verstand van economie.

 • Peltjes

  bramegberts: de manier waarop jij veldzicht de maat neemt is typisch het gekrakeel van een linkse millieuactivist.

 • veldzicht

  Bramegberts en meert ,In een paar zinnen beschrijft @ alco1
  op duidelijke en eenvoudige wijze
  hoe het zit wat je in tig andere reacties ook al had kunnen lezen.
  maar zo gaat dat in jullie kringen,ze lopen elkaar allemaal na te papagaaien en een ander geluid dringt gewoon niet tot ze door.
  net als bij charismatische dictators waar grote mensenmassa,s
  de vernieling in lopen en blind zijn voor iedere kritiek.

 • Foxxy

  @ Veldzicht, aanvulling:

  Bruto export Nederland :

  48% Rotterdam (invoer/uitvoer)

  23% Agrarische sector

  21% Aardgas

  8% overig

  De aardgas kraan is al beetje gekrompen vanwege trillingen in de grond

  De agrarische sector gaat ook krimpen!

  Ze voelen het vanzelf in hun eigen portemonnee,is toch geen praten tegen!

Laad alle reacties (12)

Of registreer je om te kunnen reageren.