Drijfmest wordt verwerkt tot water, dikke fractie en mineralenconcentraat.</p> <p><em>Foto: Peter Roek</em> RundveeNieuws

FrieslandCampina werkt aan opzet mestcoöperaties

FrieslandCampina streeft naar de opzet van 5 grote mestverwerkingsinstallaties, die elk 100.000 ton mest moeten kunnen verwerken. Van twee locaties is al bekend waar ze (ongeveer) moeten komen: in Duiven (Gld.) en ergens in Friesland.

Dit zei Jan Willem Straatsma, manager duurzame melkveehouderij bij FrieslandCampina op een innovatieconferentie van Canadean.

FrieslandCampina geeft de eerste aanzet voor de bouw van de installaties, maar ze moeten in handen komen van melkveehouders. Elke fabriek moet volgens de plannen worden gedragen door een eigen coöperatie of ‘mestkring’. Het plan is dat minstens 1.000 melkveehouders lid worden van de coöperaties.

Doel is reductie van 350 kiloton CO2-uitstoot

De mestverwerkingsinstallaties worden hoogwaardige installaties, die naast energie ook hoogwaardige grondstoffen uit mest kunnen terugwinnen, met name stikstof, fosfaat en kali. Daarnaast stimuleert Friesland de bouw van kleinschaliger mestverwerkingsinstallaties. Alle inspanningen op gebied van de mestverwerking moeten over enkele jaren een reductie van 350 kiloton CO2-uitstoot tot gevolg hebben.

Beheer
WP Admin