Rundveehouderij

Nieuws 25664 x bekeken 73 reacties

Flinke daling garantieprijs FrieslandCampina

De daling van de garantieprijs bij FrieslandCampina krijgt per mei een onverwacht grote versnelling. De onderneming verlaagt de garantieprijs met €2,50 per 100 kilo naar €25,00. In de Boerderij-vergelijking, bij een leverantie van 700.000 kilo, naar €24,88. De garantieprijs voor april werd met €1,00 per 100 kilo verlaagd, die voor maart met 75 cent.

Voor de oorzaken verwijst FrieslandCampina in eerste instantie naar de concurrenten, want de onderneming bepaalt de eigen uitbetaalprijs aan de hand van de melkprijzen die referentiebedrijven (naar verwachting) uitbetalen. Daarnaast zit er voor mei een correctie in de melkprijs. In de voorgaande maanden is de uitbetaalprijs van de referentiebedrijven steeds iets te hoog ingeschat. Daarom moet voor mei een extra verlaging van 80 cent per 100 kilo worden doorgevoerd.

Concurrent Arla hanteert tot nog toe kleinere stappen en zet voor mei een melkprijs neer van omgerekend €26,34 per 100 kilo, een euro lager dan de melkprijs over april. Het Duitse DMK betaalt over april €24,50 per 100 kilo. In Nederland zitten twee zuivelbedrijven al langer onder de grens van €25,00 per 100 kilo. Dat zijn Nemelco en DOC Kaas. De eerst dook in februari al onder de €25,00, DOC deed dat in maart.

Verschillende zuiveldeskundigen hebben in de voorbije weken al nog veel lagere melkprijzen voorspeld, maar liefst niet in het openbaar. Wat de bodem dit jaar zal zijn, durft en kan nog niemand voorspellen.

Nog geen dieptepunt

Qua melkprijzen is in ieder geval nog niet het dieptepunt van 2009 bereikt. Toen zat de voorschotprijs van FrieslandCampina 5 maanden lang onder de 23 cent en kwam de voorschotprijs over het hele jaar uit op slechts €26,23 per 100 kilo. De hekkensluiter in Nederland betaalde toen zelfs een voorschot over het hele jaar van nog geen €22,80 per 100 kilo.

Destijds was het verschil tussen de gangbare en biologische melkprijs ook veel kleiner dan nu. FrieslandCampina heeft ook de biologische garantieprijs voor mei verlaagd, maar slechts met 50 cent naar €48,00 per 100 kilo. Concurrent Arla verlaagde de bio-melkprijs met omgerekend een euro, van €44,76 naar €43,75 per 100 kilo. Bij de eerste is het verschil met de gangbare prijs zo'n €23,00 per 100 kilo, bij de tweede bijna €17,50.

Andere melkveehouders

Aan de andere kant van de wereld zijn de melkprijzen al langere tijd uiterst laag. Zo ontvingen de Fonterra-leden over februari al een melkprijs van omgerekend een kleine €21,00 per 100 kilo. Ondertussen ontvingen de melkveehouders in de Verenigde Staten nog een melkprijs van €34,00 tot meer dan €35,00 per 100 kilo. In de VS staan de melkprijzen echter ook onder toenemende druk.

Laatste reacties

 • geen boer

  de geleverde maandhoeveelheden zijn tot nu toe alleen maar toegenomen. Dit zal toch een keer moeten afnemen, dus nu moet de wal het schip keren. Het is niet anders, voorlopig is er absoluut geen reden aan te nemen dat het ten goede keert. Niet in 2016 en eigenlijk ook niet in 2017.

 • Piet Piraat

  Boerderij vergeet maar weer eens te vermelden dat een gedeelte van de daling komt door een te lage inschatting van het eerste kwartaal. Maar goed, dat maakt het er niet leuker op.

 • Piet Piraat

  Oeps, beter lezen piraat!!!!

 • ........

  kan leerdammer en nemelco ook weer schaamteloos zakken

 • hornblower

  Tis straks zo weer bevrijdingsdag, ene de markt moet zn werk doen. Toch? Geen melkquotum is als varen zonder compas, De monsternemer zei voor 2 jaar : jullie melken nog es voor een kwartje!

 • ........

  Het wachten is op een reactie van kees remijn

 • deB.


  grote tobbers zijn we met z'n allen!

  en de retail blijft een dikke 40 % marge eisen!!!

  zotheid

 • brutus71

  De melkprijs zal de komende maanden nog wel verder dalen, hoe harder de val, des te eerder de bodem gevormd kan worden en er gewerkt kan worden aan herstel

 • Trot

  Waar komt herstel vandaan als we eerst de opslag vol melken erzullen eerst koppen moeten rollen bij boer. En ook een keer personeel kosten van verwerkende bedrijven
  Tegen het licht houden zogenaamd duurzaam werken

 • deB.


  werkweek van 36 uur.... goed betaald, en een zootje vrije dagen

  kan allemaal, de hardwerkende producent cq boeren maar lijden.

  Ze doen met ons wat ze willen!!!! en ze hebben wat ze willen

 • Achterhoeker

  Hoe je het went of keert het is wel een koude douche.
  En het ergste is die douche kan wel eens heel lang gaan duren, voor sommigen onder ons wel eens te lang.

 • deB.


  Voor de hele sector is er geen ruk meer aan, voor helemaal niemand!! altijd is het voor anderen en sommige.... nee voor allemaal is het waardeloos, dat voor nop werken

 • P. vd. Steen

  lto heeft het zo gewild

 • alco1

  We kunnen veel oorzaken geven waarom de melkprijs nu zo dramatisch is.
  Echter is maar één ding een feit:
  We hebben een paar TE goede jaren gehad.

 • simpel boerke

  het gaat ineens wel erg hard omlaag. Misschien geeft het een schokeffect wat uiteindelijk tot herstel leidt.

 • rub2

  We hebben de kostprijs te hoog, we produceren voor de wereldmarkt en daar wordt gewerkt met een lagere kostprijs zodat er meer marge overblijft.

  Idioot dure stallen zetten omdat dat zogenaamd belastingvoordeel opleverd.... grond huren voor 2000 de hectare anders moeten we dit jaar koeien weg doen ivm. De aMvB. .... anders krijgen we die te dure stal al helegaal niet vol..... en dan straks ook nog de hoofdprijs bieden voor fosfaatrechten zeker...... tjah, dan is 25 cent inderdaad te weinig.

  We kunnen allemaal redenen verzinnen waarom de melkprijs te laag is maar als je dit niet aan zag komen heb je wel stront in je ogen gehad en je laten leiden door impulsen van buitenaf.

 • gjh

  dit is dan de Bevrijdingsdag van het LTO.

 • Koen Franken

  Maar elke maand meer melk leveren als de markt aankan dat vraagt natuurlijk ook om problemen . De melkprijs gaat echt nog wel meer dalen , de bodem is er nog niet .

 • kleine boer

  Melk Robot,laten voeren,dure aanschuifrobot enz enz es kijken of dat nog als warme broodjes over de toonbank blijft gaan of gewoon melkstal en blokken aan het voerhek ....maar niet hebben over mestafzet enz enz

 • J.W. de Kloet

  lijkt mij verstandig om maar eens voor productie beperking te pleiten. dit is een heil loze weg zo

 • Schraar

  Beste de Kloet, ik ben het helemaal met je eens. Ik heb me echter met de NMV/EMB vele jaren ingezet voor een flexibele regulering van de productie. Het was aan dovemansoren gericht want het quotum moest en zou er van af.
  Liever 10 cent minder voor de melk dan 6 cent quotumkosten???
  Alles wat er nu gebeurt was te voorzien, zowel de extreme daling van de melkprijs met geen uitzicht op herstel als de invoering van dier/fosfaatrechten.
  Nu allemaal maar op de blaren zitten of zou het inzicht alsnog komen?
  Of zoals Johan Cruijff het zei: 'Je gaat het pas zien als je het door hebt.'

 • samaja

  Kleine boer mee eens, eerst de grote maar flink late bloeden met die grote bekken. Boontje om z'n loontje!!

 • rub2

  Das een mooie die van Cruijff dan.

 • frl

  En de grote jongens krijgen ook nog kwantum toeslag ,terwijl hun de markt verzieken(zelf 50 koeien).

 • Hr19

  Er komen er vanzelf minder! Jammer voor diegene, maar het is de realiteit. Als het quotum was gebleven en iedereen normaal was blijven doen, hadden we nu met z*en allen een goed inkomen gehad.

 • vanWijnbergen

  Beste frl, niet iedereen over één kam scheren! Zijn er genoeg die in het quotum tijdperk 'groot' zijn geworden. En wie zegt dat de melkprijs daling alleen komt van het vele melken? In 2009 was er ook nog gewoon quotum . Er zijn ook markten weggevallen door politiek, kan geen enkele boer iets aan doen.

 • eg wel

  @ schraar, rub

  Geweldig, i.i.g voor l.t.o leden.

 • a.t.herwijnen

  Ik begrijp er niets meer van. Niemand die nog iets verdient maar ondertussen betalen ze net zo vlot 1500 euro pacht voor een hectare grasland. Denk dat er nog minder betaald kan worden voor de melk.

 • eg wel

  @ van Wijnbergen,

  Volgens n.z.o/l.t.o zou er na het afschaffen van het quotum binnen Europa niet meer melk komen. Er wordt nu echter 5% meer gemolken. Enig idee hoeveel nieuwe consumenten dat vergt. De Chinese economie daalt al 25 jaar. De Russische boycot was i.d.d niet te voorzien.

 • kiepel

  A.t.Herwijnen. Ik ga mijn grond niet verpachten voor maar 1500 euris. Pachtprijzen gaan omhoog want anders is de grond te duur gekocht.
  Je moet zorgen dat je andere inkomstenbronnen hebt. wanneer je het alleen van de melk moet hebben, kun je beter nu stoppen. verkopen van je bedrijf kan komende jaren wel is lastiger worden.

 • driepint

  Al 2x de term bevrijdingsdag hier voorbij zien komen. Kunnen we daar alsjeblieft mee stoppen? In historisch perspectief heel ongepast. Mensen die de oorlog meegemaakt hebben weten wat het is om bevrijd te worden, wij niet.

 • landboer

  Je kunt nu toch goed zien dat de wereldmarkt gewoon een dumpmarkt is die helemaal niet representatief is ,maar waar velen wel op afgerekend worden.In Amerika is de melkprijs nog 34 cent lees ik hierboven! Dat betekend dat alleen Europa een probleem heeft .In Nieuw-Zeeland kan men veel goedkoper melken. Melkprijs is trouwens nog te hoog, voordat de markt gaat werken moet ie nog verder zakken, en dat zal ook wel gebeuren.

 • leo,s vriend

  Robbies, juist.

  En voor alle duidelijkheid : lto heeft niet van Bevrijdingsdag gesproken, de voorman van lto heeft ooit gezegd dat sommigen over Bevrijdingsdag spreken, maar dat hij dat nog moest zien.......... en hij heeft gelijk gekregen.(heb ik je eerder verteld gjh)

 • bramegberts1

  Velen hebben gegokt op een groeiende vraagmarkt en daarop fors geïnvesteerd. Nu de vraag achter blijft, begint de kostprijs te knellen. Had het allemaal wat rustiger aangedaan, beurden we nu gegarandeerd meer voor de melk, maar ja we gaan het liefst vol gas ook al is het de afgrond in. Niemand heeft de melkveehouders verplicht te investeren in nieuwe stallen die keuze hebben ze echt zelf gemaakt met als gevolg... juist ja.

 • a.t.herwijnen

  Als. Verpachter heb je natuurlijk gelijk kiepei. Maar als je kijkt naar de opbrengst per hectare grasland, komen die hoge prijzen niet uit. Helaas moeten wij als vleesveehouder die al jaren een laag inkomen hebben ook door de zure appel van de melkveehouderij bijten. Wij worden ook niet gesteund door de overheid. Geen €750 bij weiden voor half april. Geen fosfastrechten(pensioen). En meerdere zaken. De melkveehouder hebben jaren de agrarische sector gedomineerd
  Dit zal nu wel veranderen.

 • nutterseweg10

  Beste Herwijnen of de melkveehouder de agrarische sector gedomineerd heeft weet ik niet,er zijn natuurlijk wel melkveehouders die zich dit zelf wijsmaken(moeten ze zelf weten)Dat de wet en regelgeving hoofdzakelijk naar de melkveehouderij kijkt is wel een feit!!!Bex melkveehouderij en jongveehouderij,de vleesveesector heeft tot op heden geen goedgekeurde bex,een forfataire mestproduktie die gebaseerd is op arbritaire aannames.Hopelijk komt hier nog verandering in (mocht lto ook wel meer aan doen!)geen fosfaatrechten is eerder een zegen als bedreiging.
  Vriendelijke groet.

 • jan doedel

  dit zag iedereen aankomen wie te gek gedaan heeft moet nu op blaren zitten .beetje vooruit kijken is ook ondernemen .zwaar financieren doe je zelf!!!

 • Farmer4life2

  De productie wereldwijd is met circa 3% toegenomen.

  Maar

  De vraag is met 5% teruggelopen. Er is wereldwijd een crisis. Er is geen geld meer.

  Hierdoor teveel melk, we kunnen of gezamenlijk terug, meer beschermende markt. Zoals interventie verhoging, import tarieven, Export subsidie, opkoopregeling etc. Of een harde/koude sanering.

 • jan doedel

  Farmer4life2,zal het laatste wel worden vrees ik.er is geen man die minder gaat melken of ze moeten gedwongen worden.

 • leo,s vriend

  jan doedel,
  oh jawel hoor, ik draai de krachtvoerkraan een beetje dicht en laat de productie zakken, dus lagere kostprijs.
  handvol koeien weg, amper mest meer af te voeren.
  ik zit het wel uit.

  Je reactie van 22.06 is de enige juiste.

 • Foxxy

  Saillant detail, na al het vorige te hebben gelezen :

  Als de consument wil dat wij voor 25 ct produceren, gaan ze (inclusief de overheid) de aspecten milieu en dierwelzijn ook vergemakkelijken? Ik kan onder de huidige omstandigheden niet voor 25 ct produceren! (respect voor DOC leden) punt is: Ik wil niet voor 25 cent produceren!

 • deB.

  Moet niemand willen, voor 25 cent produceren!
  7 dagen per week, en niets verdienen. Wat is het leuk om melkveehouder te zijn @ NOT
  Slaafjes van alles en iedereen, zo ongeveer, bah

 • afm

  met LTO aan het roer gaan de boeren naar de malle moer . nu hoor ju zu niet meer over gouwe tijde

 • Insp.

  En wat nog een geluk dat de hypotheekrente zo lekker laag is.

 • mfanto

  25 euro per milk solid waar gaat dit over als ze dat in nieuw zeeland zouden krijgen dan rijden selfs de werkers in lamborines

 • Bennie Stevelink

  @mfanto, het gaat over €25 per 100 LITER melk. Dat is dus €25 per ongeveer 8 kg milk solid. Oftewel €3,125 per kg milk solid.

 • Foxxy

  Rfc, laat nu iedereen zien dat jullie duurzame melk willen vermarkten ; crisis zorgt voor crisis maatregelen --> de winst van onderneming naar 0, en de beoogde winst ver disconteren in de melkprijs! Dat is meer duurzaam dan alle flauwekul regels!

 • haj146

  Idd foxxy. Verwacht van rfc dat ze niet gaan investeren in verwerking maar dit maar eens gaan uitbetalen. Duurzaamheid en nog eens duurzaamheid, wel eerst zorgen dat de boer overleeft.
  @ Herwijnen. Volgens mij is het de vleesveesector die de meeste toeslagrechten beurt. Niet de melkveehouderij!! Maar goed elkaar aanvallen brengt ons niks.

 • boerdre

  Denk dat RFC idd nu ook maar eens aan hun boeren moet denken dan aan het geld uitgeven aan de fabrieken en al die andere doelstellingen waar we met z'n alle nu even niet mee bezig zijn...

 • Peet1212

  RFC heeft eerst de "fundering" versterkt met de laatste vergadering en nu mag de prijs ineens flink zakken.
  Stinkt een beetje

 • Attie

  Lage kosten bedrijf maar weer eens ,,optuigen''

 • farmer135

  FC leent zich helemaal suf voor bijzaken als duurzaamheid, terwijl de hoofdzaak, een fatsoenlijke melkprijs wat vergeten wordt.

 • landboer

  farmer 135 FC betaald in de huidige markt een heel goede prijs, de spotmarkt staat op 15 cent!

 • alco1

  Och Och. Weidegang geeft dus ook geen soelaas.

 • WJHDKremer

  Wat betreft RFC: de ledenraad heeft gesproken. Leuk detail, alle medewerkers van RFC krijgen deze maand vakantiegeld.

 • Bennie Stevelink

  @WJHDKremer, wij, de melkveehouders hebben deze maand prestatietoeslag ontvangen.

 • xw

  Kremer, medewerkers van RFC zijn daar in dienst en krijgen gewoon waar ze, volgens CAO, recht op hebben. Da's een heel normale gang van zaken. En dat is ze van harte gegund. Als ze deze maand (maar het zal wel volgende maand zijn) geen vakantiegeld beuren, zou ik als ik hun was snel van werkgever veranderen. Je kunt mensen niet voor niks laten werken, niet waar? Voor niks werken doen alleen boeren. Als je ook vakantiegeld volgens de zuivel cao wil beuren, moet je gewoon bij RFC solliciteren en hopen dat ze wat met je kunnen doen.

 • BO(skabout)ER

  Op de vergadering van DOC lieten ze al doorschemeren dat wij de komende maand ook weer omlaag gaan. (en we zitten al op 24,5 cent) Dus ga nou niet zeggen dat RFC het slecht doet.

 • oorspronkelijk

  XW 13:55
  gevoel voor de bal.
  wij beuren gewoon ook toeslagrechten ondanks interventieopslag.

 • Farmer4life2

  Het woord duurzaam rijmt niet met een prijs ver onder kostprijs.
  Hoe wil je anders de duurzame soja etc van betalen?

 • niet

  Nu komen de echte ondernemers naar boven. Iedereen kon toch veeboer zijn makkelijk verdienen keken nergens naar. Alles draait om kostprijs en wat velen hier zeggen het zakt nog verder dus laten we de borst maar nat maken er zullen er minder komen voor sommigen van ons niet leuk.

 • Dutchdairy

  Ik lees nergens wanneer er herstel verwacht wordt, naar mijn verwachting wordt 25 e per 100 kg de lange termijn verwachting. Voer zal hier goedkoper worden , land ook, mestafvoeren wordt goedkoper. De echte ondernemers blijven over!!

 • farmer135

  Soms is het juist slim om even niets te ondernemen.
  Als je iets onderneemt zijn daar vaak kosten aan verbonden.

 • gjh

  leo,s vriend dit waren de woorden van SCHENK voor alle duidelijkheid maar die heeft het zinkend schip al verlaten.

 • schooteind1

  fosfaat rechten zullen snel heel goedkoop gaan worden.

 • landboer

  Holsteins 300 ik vraag me af wat met echte ondernemers bedoelt wordt ,maar 1 ding staat vast :degene met eigen grond eigen geld en eigen arbeid houdt melken voor een kwartje heel lang vol, maar hoe verder daarvan af hoe moeilijker het wordt!

 • Bennie Stevelink

  Mee eens @landboer. Er is één ding wat ik er aan toe wil voegen: als je een vrouw hebt die buiten de boerderij een goede baan heeft met een goed salaris hou je het ook veel langer vol.

 • kleine boer

  Bennie er zijn er hier die zeggen dat dat niet mag dan ben je geen volwaardig ondernemert maar een mooiere en makkelijkere neventak is er niet. Van een andere neventak zeggen ze hier dat is super dan ben je ondernemer.... van koeknuffelen en grasaaien word je moe van niet rijk.....maar ook hier weer ieder boert zo als ie boert en meeste doen het zo gek nog niet zie fokker daf v&d.....

 • jan doedel

  leo"s vriend waar zou al die melk dan vandaan komen?uit een pak denk of nie! .Iedere maand wordt er een record aan melk geleverd weet je toch zelf ook wel.

 • Farmer4life2

  Het is moeilijk Melken voor 25€
  Misschien een stier kopen ipv ki?
  Scheelt nogal wat op jaar basis.

 • Mfb

  Wij hebben de stier al bij de koeien!
  Wat je niet uitgeeft hoef je ook niet terug te verdienen.

 • leo,s vriend

  Jan Doedel, jij had het over GEEN MAN die minder gaat melken, ik gaf aan dat ik wel minder ga melken, in ieder geval wel 1 boer dus.

 • leo,s vriend

  gjh, die was voorman van de lto.........

Laad alle reacties (69)

Of registreer je om te kunnen reageren.