Rundveehouderij

Nieuws

Eerder afkalven door onbeperkt voeren

Door kalveren onbeperkt te voeren, optimaliseert de groei en kalft het dier eerder af. Dit vertelde Javier Martin-Tereso, hoofdonderzoeker herkauwers bij Trouw Nutrition tijdens de opening van de nieuwe onderzoeksfaciliteit voor vleesvee en fokkalveren in Boxmeer.

In het lopende Lifestart-onderzoek is het verstrekken van 4 en 8 liter melk per kalf per dag vergeleken. Met 8 kilo groeiden de kalveren harder en waren minstens 6 weken eerder te insemineren dan de kalveren die de halve hoeveelheid melk kregen. Martin-Telesa is niet bang voor vervetting op jonge leeftijd; de kalveren lieten een betere algehele ontwikkeling zien. Hard voeren in het begin leidt ook ertoe dat de organen harder groeien, dat is voor de algehele ontwikkeling wenselijk.

Bereiken van gewenst inseminatiegewicht

Daarbij werd in het onderzoek de leeftijd volledig los gelaten en puur gekeken naar het bereiken van de gewenste 400 kilo inseminatiegewicht. Op 20 tot 22 maanden afkalven heeft ook geen effect op de verdere ontwikkeling als melkkoe en de levensduur van het dier. Pinken worden volgens Martin-Telesa niet eerder tochtig dan wanneer ze er klaar voor zijn.

Trouw Nutrition verdubbelt onderzoeksbudget

Trouw Nutrition trekt de komende jaren €50 miljoen uit voor research. Dit vertelde Leo den Hartog, directeur onderzoek en ontwikkeling (R&D) bij de opening van het nieuwe onderzoeksbedrijf voor vleesvee en fokkalveren in Boxmeer. Het gaat om een verdubbeling van het budget.

De €50 miljoen wordt gelijk verdeeld over visteelt en landbouwhuisdieren. Wat betreft laatstgenoemde sector gaat €10 miljoen naar het rundveeonderzoek. Zowel voor onderzoek in de varkens- als in de pluimveesector is  €7,5 miljoen beschikbaar.

Bekijk de fotoreportage van de nieuwe onderzoeksfaciliteit van Trouw Nutrition

Of registreer je om te kunnen reageren.