Rundveehouderij

Nieuws 6672 x bekeken 1 reactie

Derde geval ernstige dierverwaarlozing in één maand

De NVWA heeft 119 verwaarloosde runderen weggehaald bij een veehouder in Noord-Brabant. Dit was het derde geval van ernstige dierverwaarlozing in de maand maart.

De NVWA is voor de derde keer in maart van dit jaar met een geval van grootschalige dierverwaarlozing in aanraking gekomen. Ditmaal heeft de NVWA, in samenwerking met de politie, alle 119 runderen in bewaring genomen bij een veehouderij in Noord-Brabant. Het ontbrak de dieren aan droge en schone ligplaatsen, goede voeding en medische verzorging.

Veehouder moet kosten voor dieropvang betalen

De dieren zijn overgebracht naar een opslaghouder, waar zij op de juiste manier worden gehuisvest en verzorgd en medische verzorging krijgen. De kosten van de verzorging zijn voor rekening van de veehouder.

Veehouderij was al aandachtsbedrijf

Het bedrijf in Noord-Brabant is een aandachtsbedrijf van de NVWA. Dit betekent dat inspecteurs sinds 2006, toen welzijnsproblemen op dit bedrijf waren vastgesteld, de vinger aan de pols hebben gehouden en het bedrijf regelmatig hebben geïnspecteerd. Al eerder, in 2015, zijn 19 runderen om dezelfde redenen weggehaald. In het verleden is herhaaldelijk proces-verbaal opgemaakt tegen de veehouder.

Herhaalde en ernstige welzijnsproblemen

Gezien de ernst en de herhaling van de welzijnsproblemen heeft de Rijksdienst voor Ondernemend Nederland (RVO.nl) het bedrijf al een zogenoemde preventieve last onder bestuursdwang opgelegd om verdere overtredingen te voorkomen. Toen de NVWA-inspecteurs bij de inspectie op donderdag 31 maart 2016 weer ernstige welzijnsproblemen op het bedrijf constateerden, hebben zij de dieren in opdracht van RVO.nl afgevoerd.

Meld vermoeden welzijnsproblemen: bel 144

Om dit soort ernstige dierenwelzijnsproblemen te voorkomen of sneller te verhelpen is het belangrijk dat iedereen die op een boerenerf komt, alert is op dit soort problemen. Als welzijnsproblemen tijdig worden gemeld kan de NVWA ingrijpen en dit soort ernstige zaken voorkomen. Veehouders die hun dieren verwaarlozen, doen dit meestal omdat ze door omstandigheden geen uitweg meer zien; er is vaak geen opzet in het spel. Vermoedens van dierverwaarlozing kunt u melden via het Klantcontactcentrum van de NVWA of via het landelijke meldnummer 144.

Eén reactie

  • josengertie

    Ik ken deze veehouder niet maar was het niet beter geweest als ze deze man geholpen hadden I.P.V. af en toe is gaan controleren of hij het goed doet ? ik heb het vermoeden dat deze veehouder diep in de problemen zit anders laat je het niet zo ver komen .

Of registreer je om te kunnen reageren.