Rundveehouderij

Nieuws 2431 x bekeken 4 reacties

Commissie overrompeld door tempo interventie

De belangstelling voor interventie van melkpoeder is de laatste weken zo groot, dat de Europese Commissie erdoor is overvallen.

De Commissie beloofde begin maart een verdubbeling van de interventie van 109.000 naar 218.000 ton mageremelkpoeder, maar is inmiddels 'gepakt op snelheid', zoals een handelaar zegt.

Regeling verdubbeling niet klaar

Het oude plafond van 109.000 ton is afgelopen weekeinde bereikt, maar de regeling voor verdubbeling van het volume is nog niet klaar. Daardoor moet voorlopig worden 'getenderd', zoals afgesproken in de oude regeling. Bedrijven kunnen (magere)melkpoeder aanbieden aan de Commissie, maar de Commissie koopt van de goedkoopste aanbieder(s). Dat is in ieder geval het idee achter het tenderen.

De Europese koepelorganisaties voor de zuivelhandel en zuivelindustrie nemen daar geen genoegen mee. De Commissie had immers beloofd het interventieplafond te verdubbelen. Dan moet daar ook werk van worden gemaakt, zonder de aankoopprijs verder te willen verlagen.

Niet in aanmerking voor opkoop

Veel aanbieders van mageremelkpoeder schrijven nu wel in op de tenders van de Commissie, maar gaan ervan uit dat het product wordt overgenomen tegen de gewone interventieprijs. Door de voorwaarden in de voorlopig geldende tenderregeling dreigt ook een deel van de mageremelkpoeder die nu wordt geproduceerd, niet in aanmerking te komen voor opkoop. De zuivelbranche wil dat ook dit probleem wordt gerepareerd.

De Commissie houdt zich ondertussen stil. Mogelijk werkt ze aan een oplossing zodat de melkpoeder die in de voorbije week is aangeboden alsnog in de interventie kan komen, zo wordt gehoopt.

Lees ook de marktanalyse zuivel: Roomprijs krijgt verdere duw naar beneden

Laatste reacties

 • snufferman

  Wat zal het ons een geld kosten als het weer op de markt komt

 • ........

  nu begint het leuk te worden

 • tonny60

  Nog meer melken tot het hele systeem van interventie grandioos vast loopt.Eerder begrijpen ze in Bussel toch niet dat regulering het enige alternatief is

 • Schraar

  Zo is het Tonny, plank voor de kop en gewoon doorknallen.
  Er zijn 2 keuzes; kiezen voor de vrije markt en dan ook echt de markt zijn werk laten doen, dus stoppen met de onzinnige interventie en de melkprijs naar een niveau laten zakken dat er daadwerkelijk minder melk komt, zeg maar zo rond de 15 cent. Of inzien dat dit een heilloze weg is die enorme schade doet aan de Europese boerenstand en de leefbaarheid van het platteland en kiezen voor regulering zodat de productie aangepast kan worden aan de vraag.

Of registreer je om te kunnen reageren.