Rundveehouderij

Nieuws 1 reactie

Better Life kengetallen brengen resultaat

De Better Life-kengetallen van CRV zijn effectief om de technische resultaten van de veestapel met sprongen te verbeteren. Dat stelt CRV op basis van analyse van praktijkprestaties van 61.000 dieren op bijna 300 bedrijven.

CRV gebruikte de gegevens van de FokkerijData Plus-bedrijven, waar praktijkprestaties van de koeien direct worden gekoppeld aan de genetische aanleg.

CRV introduceerde de Better Life-getallen in 2013 voor het fokken van een efficiënte, makkelijk te managen veestapel. Iedere CRV-stier krijgt een score voor deze kenmerken.

Extra levensproductie

Zo kan op basis van dit onderzoek als vuistregel worden gesteld dat elke 1% verbetering van Better Life Efficiëntie binnen de veestapel circa 1.500 kilo levensproductie extra oplevert.

De 25% hoogste dieren ten opzichte van de 25% laagste laten verder een verschil zien van:

  • 13.086 kilo hogere levensproductie (op basis van ruim 22.000 afgevoerde dieren);
  • 16 punten hogere lactatiewaarde;
  • 2.047 kg hogere melkproductie (305 dagen);
  • 146 kilo extra vet en eiwit (305 dagen).

Ook voor Better Life Gezondheid zijn effecten zichtbaar, zowel op het gebied van gezondheid als op het gebied van vruchtbaarheid. Zo scoren de 25% hoogste dieren ten opzichte van de 25% laagste 39% minder vaak subklinische mastitis (gemiddeld over eerste drie lactaties) en 23% minder vaak klauwaandoeningen (gemiddeld over eerste drie lactaties).

Eén reactie

  • farmerbn

    CRV gaat zich steeds meer richten op het management van melkveebedrijven. Waarom? Ze zijn er toch gewoon om goede stieren te fokken? Zijn ze bang dat ze die niet meer hebben/krijgen of verdienen boeren met een eigen stier evenveel dan de boerenfokkers die elk jaar een vermogen spenderen in genetica? Of is er meer te verdienen aan advies dan aan rietjes? Kunnen jullie dit uitleggen?

Of registreer je om te kunnen reageren.