Rundveehouderij

Nieuws

Bedrijf veroordeelde schapenhouder niet stilgelegd

Met succes heeft een schapenboer uit Espel (Noordoostpolder) de veroordeling dat zijn bedrijf voor een jaar stil komt te liggen, aangevochten. Het gerechtshof in Arnhem veroordeelde hem tot een reeks geldboetes, maar meende dat in het dit geval het stilleggen van de onderneming niet opgelegd mag worden.

Dat bleek dinsdag uit het vonnis van het hof. De 58-jarige schapenhouder uit Espel kreeg kreeg de straf vorig jaar opgelegd door de rechtbank in Utrecht.

Op zijn erf waren in 2014 meerdere schapen in zorgelijke toestand aangetroffen. 6 waren er zo slecht aan toe dat ze ter plaatse zijn afgemaakt. Ook liepen schapen tussen de kadavers, waren ze niet of onvoldoende behandeld tegen schurft en hadden ze amper te eten. De veehouder had al de schijn tegen: hem hing nog een voorwaardelijke boete van €700 boven het hoofd.

Sinds veroordeling niet meer over de schreef gegaan

Tijdens de behandeling van de rechtszaak vorig jaar was hij niet aanwezig, maar 2 weken geleden verdedigde hij zijn handelen in de rechtszaal. Hij had zijn leven gebeterd. Het gerechtshof heeft inderdaad gezien dat hij sinds deze veroordeling niet opnieuw over de schreef is gegaan.

Hof mag bedrijf wettelijk niet stilleggen

De boer ging vooral in beroep tegen de stillegging van zijn bedrijf voor de duur van een jaar. Met succes: het gerechtshof meent dat het voor deze overtredingen wettelijk zo'n straf helemaal niet mag opleggen. Het Openbaar Ministerie had dit wel gevorderd. En was het inderdaad zo dat deze straf niet door kon gaan, dan vorderde de advocaat-generaal het opleggen van een werkstraf van 100 uur en een maand cel voorwaardelijk.

'Een aantal schapen'

Maar het hof kwam veel lager uit. Het Openbaar Ministerie had de fout gemaakt door telkens te spreken van 'een aantal schapen'. Hoeveel of om welke dieren het gaat, is niet verduidelijkt. Daarom ging het hof uit van telkens een enkel dier waar het OM het heeft over 'een aantal schapen'.

Het gerechtshof achtte bewezen dat de boer zijn dieren onvoldoende had verzorgd. Ze waren duidelijk ondervoed en hij deed te weinig om de dieren van de schurft af te helpen. Opgeteld kreeg hij een totale boete van €12.700 opgelegd, waarvan €5.000 voorwaardelijk.

Of registreer je om te kunnen reageren.