Rundveehouderij

Nieuws 3 reacties

'Arla verliest €6 à €7 per 100 kilo op Duitse markt'

Arla draait verlies in de Duitse markt en de Benelux, zegt althans de Zweedse boerenbond.

Arla moet geld toeleggen op de activiteiten in de divisie Consumer Central Europe, de divisie voor de Duitse markt en de Benelux. Volgens het Zweedse boerenbondsorgaan ATL zit er tussen de aan de coöperatieleden in Duitsland en de Benelux uitbetaalde melkprijs en de verkoopprijzeneen gat van €6 à €7 per 100 kilo.

Moeilijke situatie in zuivelmarkt

Hoewel Arla dat cijfer niet wil bevestigen, erkent CFO Natalie Knight dat de situatie voor Consumer Central Europe moeilijk is. In het financieel jaarverslag 2015 meldt het concern ook, dat 'de huidige verkoopprijzen op de Centraal-Europese zuivelmarkt de gemiddelde melkprijs niet ondersteunen en dat Consumer Central Europe in 2015 daarom aanzienlijke verliezen heeft geleden'. Knight legt uit dat daarvoor diverse factoren verantwoordelijk zijn. Hoofdoorzaak is de wereldwijde prijsdruk op melk in combinatie met de sluiting van de Russische markt. Tevens lijdt Arla onder de concurrentie op de Duitse markt, waar het aantal mededingers buitengewoon groot is terwijl de retailsector sterk is geconcentreerd. "Tussen de 80 en 85 procent van de afzet gaat ook naar de huismerken van de supers, wat een grotere prijsdruk oplevert." Knight denkt dat het ook in het lopende jaar 2016 moeilijk blijft, maar zij verwacht wel een verbetering van het resultaat. Tegelijkertijd onderstreept zij tegenover ATL dat de Duitse markt belangrijk is voor Arla en dat daar in potentie geld kan worden verdiend. (WV)

Laatste reacties

 • hansvanbergen

  Is mijns inziens gewoon door wanbeleid. Arla koopt melk aan van Campina, veels te duur en dat verdienen ze niet terug. A ware heeft door de doc+1 prijs de melk veeeeel goedkoper en maakt veelal de zelfde produkten. Daarnaast heb je nog een flink aantal producenten die veel spotmelk verwerken. Arla kan veel veel veel veel beter NU beginnen met zelf melk ophalen bij veehouders!

 • koeboertje

  Volgens mij is arla niet verplicht die dure melk van FC te kopen, FC moet het wel aanbieden

 • Bennie Stevelink

  Volgens mij heeft Arla meerjarige leveringscontracten met FC. Ook A-ware krijgt een flinke hoeveelheid melk via DMF van FC tegen dezelfde prijs als Arla.

  Dat Arla verlies draait in Duitsland verbaast mij niets. Ze leveren voor zover ik weet vooral winkelmerken. Als FC alles in winkelmerken moest leveren zou de melkprijs minsten 3 cent lager liggen.
  De slechte resultaten van Arla bevestigen wat wij al wisten: de Europese markt is een verzadigde markt waar producenten elkaar verdringen met lage rendementen tot gevolg. In de groeimarkten in Azië kun je met een fractie van de investering een veelvoud aan rendement halen.

Of registreer je om te kunnen reageren.