Rundveehouderij

Nieuws 6 reacties

180 koeien dood door botulisme

Op een melkveebedrijf in Jannum (Fr.) zijn 180 koeien doodgegaan of uit hun lijden verlost vanwege een botulisme-besmetting. Dit meldt de Leeuwarder Courant.

Botulisme is nog niet als definitieve oorzaak aangewezen\. Het Centraal Veterinair Instituut (CVI) heeft nog niet alle onderzoeken afgerond.

Kadaver in voerkuil mogelijk oorzaak

Gezien de hevige ziekteverschijnselen, zoals verlamming, gaat het waarschijnlijk om botulisme type D. Dit is de pluimveevariant die in de meeste gevallen voor problemen op rundveebedrijven zorgt. Een besmetting met botulisme type D komt vooral door kadavers in voerkuilen. De getroffen veehouder vermoedt dat er een kadaver in de bierbostel zat, waardoor met het voeren de gehele stal besmet is. Dierenarts Peter Egberink van Dierenartsenpraktijk Dokkum meldt in de Leeuwarder Courant dat één koe is gestorven. De rest van de koeien is uit hun lijden verlost, omdat de dieren niet of nauwelijks meer konden lopen of vreten.

Botulisme lastig aan te tonen

Het aantonen van botulisme als oorzaak is een lastige klus, omdat er maar heel weinig gif nodig is om een koe plat te krijgen. Een kadaver in een voerkuil is vaak de oorzaak van een besmetting. Tegen botulisme is vaccinatie mogelijk, wat echter officieel alleen maar mag na vaststellen van de diagnose. Omdat dat tijdrovend is, wordt vaak al gevaccineerd als er maar een vermoeden van besmetting is. Elk jaar wordt minstens één rundveebedrijf getroffen door botulisme.

Laatste reacties

Laad alle reacties (2)

Of registreer je om te kunnen reageren.