Rundveehouderij

Nieuws

Veehouders maken werk van aanpak BVD

Het aantal ingezonden Quickscans BVD met een volledig gunstige uitslag steeg in 2015 naar 48,8 procent. In 2014 was dat nog 41 procent. Het lijkt erop dat melkveehouders een tandje bij hebben gezet bij de aanpak van BVD, zo blijkt uit GD-cijfers.

De positieve trend in de BVD-Quickscans blijkt uit cijfers die de Gezondheidsdienst voor Dieren (GD) in de GD Veterinair publiceert. Voor bedrijven met deze uitslag is het aantrekkelijk om hun situatie te bewaken met BVD Tankmelk-onverdacht. Op die manier is op termijn vrij eenvoudig het BVD-vrij-certificaat aan te vragen.

Antistoffen in tankmelk

Door de stijging van het aantal volledig gunstige uitslagen zijn er minder bedrijven waarbij alleen antistoffen in de tankmelk worden aangetoond. Dat percentage daalde van 40 naar 34,6. Ook het aantal inzendingen met aanwijzingen voor viruscirculatie onder jongvee daalde van 18,5% naar 15,9%. Het percentage bedrijven met viruscirculatie onder melkgevende koeien daalde van 4,5 naar 4.

Melkveehouders maken meer werk van BVD-aanpak

Melkveehouders maken duidelijk meer werk van de aanpak van BVD op hun bedrijf. De GD ontving afgelopen jaar 10% meer Quickscans dan in 2014. Uit het tankmelkonderzoek bleek dat 40% van de bedrijven in het derde kwartaal BVD-virusvrij of BVD-tankmelk-onverdacht zijn. Een toename van 2% ten opzichte van het tweede kwartaal. Bij een kwart van de inzendingen van Quickscans werd ook ander tankmelkonderzoek aangevraagd, voornamelijk IBR. Door nu actief in te zetten op bestrijding van deze infectieziekten op hun bedrijf blijkt dat veehouders niet meer willen wachten tot de verplichte bestrijding, die in 2017 van kracht moet worden.

Op deze in 2013 gemaakte <em>foto</em> staat een dierenarts op het punt om een veestapel tegen BVD te vaccineren. <br /><em>Foto: Hans Prinsen</em>
Op deze in 2013 gemaakte foto staat een dierenarts op het punt om een veestapel tegen BVD te vaccineren.
Foto: Hans Prinsen

Of registreer je om te kunnen reageren.