Overslag van veevoer in de haven van Rotterdam. <br /><em>Foto: Koos Groenewold</em> RundveeNieuws

Securefeed wil meer grip op bio-grondstoffen

SecureFeed probeert meer grip te krijgen op de ‘reinheid’ van biologische veevoergrondstoffen. Daarom heeft de veevoer-borgingsorganisatie de actiegrens voor vervuiling in september 2015 verlaagd naar 0,01 milligram per kilo.

Dit omdat er al diffuse signalen waren over residuen van gewasbeschermingsmiddelen. De aanpassing leidde tot een verdrievoudiging van het aantal meldingen, die Securefeed wil gebruiken om dichter bij de bron ervan te komen.

Voedselveiligheid niet in het geding

De actiegrens heeft niets met voedselveiligheid te maken, stelt directeur Frank Jorna, maar wel met integriteit van het product. In biologische producten horen geen bestrijdingsmiddelen te zitten. Securefeed hangt geen oordeel aan de bevindingen, maar deelt de gegevens wel met biologische controle-organisatie Skal, die zelf een actiegrens van 0,02 milligram per kilo hanteert.

Geen calamiteiten vastgesteld

Bij de gangbare veevoergrondstoffen constateerde Securefeed in de laatste 4 maanden van 2015 fors minder meldingen over verhoogde waardes van DON en ZEA en juist meer meldingen over Aflatoxine B1 in mais-(bij)producten. De verandering in soort meldingen volgt op de overgang (van de verwerking van) mais van oogst 2014 naar oogst 2015 bij de SecureFeed-bedrijven. De nieuwe mais is van aanmerkelijk betere kwaliteit wat betreft mycotoxinen, maar bevat wel vaker Aflatoxine B1.

In geen enkel geval werd echter een calamiteit vastgesteld. Wel werden soms vrachten mais, citruspulp of andere grondstoffen geweigerd, omdat er insecten of plastic in zaten. Ook was soms extra waakzaamheid geboden bij een aantal partijen voer vanwege te hoge residu-gehaltes.

Beheer
WP Admin