Rundveehouderij

Nieuws 11 reacties

Nederland kent hoge productiekosten van melk

De productiekosten van melk liggen met €43 per 100 kilo melk hoog ten opzichte van andere landen. Nederland bevindt zich qua productiekosten in de Europese top 3.

Dat meldt het platform Verantwoorde Veehouderij op basis van cijfers van het International Farm Comparison Network uit 2014.
Van genoemde €43 bestaat €10 uit niet betaalde, maar berekende kosten van eigen productiemiddelen. Het gaat hier om eigen arbeid en berekende rente van eigen grond.

Denemarken noteert hoogste kosten

De productiekosten in Duitsland, Denemarken en Ierland liggen ongeveer op hetzelfde niveau als in Nederland. Denemarken kent de hoogste betaalde kosten per 100 kilo melk en alleen in dit land liggen deze kosten hoger dan in Nederland. Frankrijk heeft met ongeveer €33 per 100 kilo melk de laagste productiekosten van alle belangrijke zuivellanden in Europa.

Buiten Europa lagere productiekosten

Geen geheim is dat de productiekosten buiten Europa lager liggen. Veel belangrijke zuivellanden hebben productiekosten van circa €25 per 100 kilo melk. Opvallend is dat deze kosten in de Verenigde Staten bijna allemaal betaalde kosten zijn. Vanwege de grote omvang, gemiddeld 1.100 koeien, moet het representatieve bedrijf in dit land veel gebruik maken van externe arbeid.

Laatste reacties

 • Farmer4life2

  He hè, eindelijk komen we er.
  De productie kosten in Nederland zijn hoog! Zeer hoog.

  De toekomst is hiermee wel degelijk in gevaar.

 • alco1

  Het gaat om de spreiding van kostprijs.
  't Is logisch dat door het loon, grond, energie en dure onderhoud de kostprijs hier hoger ligt.
  Maar wat is het verschil in extra kosten door hogere normeringskosten.

 • geen boer

  ik geloof ook dat we op de tellen moeten passen. Voorheen hadden we hoge kosten binnen een quotasysteem wat een goede opbrengst min of meer garandeerde. Iedereen verdiende geld, ook diegenen die meer op gevoel boerden en af en toe een dikke Fendt wilden kopen. Vanaf nu hebben we dezelfde hoge kosten en beperkte uitbreidingsmogelijkheden, maar met afzet tegen wereldmarktprijzen. De kans is toch wel reëel dat er de komende 3 jaar kaf van tussen het koren gaat.

 • John*

  probeer maar is melkveebedrijf van de grond te tillen met volledig aangekochte grond met deze grondprijzen.. niet te doen dus. bedrijven die grotendeels vrij zitten en zo nu en dan wat grond bijkopen kan natuurlijk wel uit. De schaalvergroting in de melkveehouderij is ingezet en zal ook zeker doorgaan zo.

 • marco-vdb

  Allemaal de zaak verkopen nu de grond nog duur is en naar de Oekraine zodra het associatieverdrag erdoor is. Daar kost de grond een schijntje van wat ie in NL kost. Ook geen kosten voor mestafzet, geen ammoniak reductie, geen megastallenverbod, geen problemen met de bouw- en hinderwetvergunning en ga zo maar door.

 • mtseshuis

  De overheid zorgt ervoor dat productiekosten steeds maar hoger worden... Telkens aanscherping mestbeleid en allerlei andere onzinregels die bedacht worden en alleen maar geld kosten.

 • veldzicht

  En met zo,n stelletje onbenullen in de regering /2e kamer zal het er ook wel niet beter op worden.

 • Bennie Stevelink

  Juist de grote grondloze groeiers zullen een veel hoger aandeel betaalde kosten hebben.
  Door voeraankoop, mestafvoer maar vooral door ingehuurde arbeid. Als men boven een bepaalde omvang groeit en niet meer met eigen arbeid kan rondzetten beginnen de betaalde kosten flink op te lopen. Zeker als de betaalde arbeidskosten bovenop de kosten voor voer en mestafzet komen.

 • farmerbn

  Er zijn genoeg landen die elders in de wereld land kopen zoals China maar dat is nooit in Nederland terwijl we zelf altijd beweren dat het hier zo goed boeren is. Niet dus.

 • oorspronkelijk

  de wal keert het schip.
  alleen de voorlopers halen het voordeel.
  wanneer het gemeengoed en belastend word is er een ingreep.
  inhuren Polen volgens daar geldende cao.
  mestafzet à €11.00 land op 5km kost mest brengen€6.0 +opslag
  aankoop bijproducten mais hoger energetisch rantsoen minder krachtvoer
  koeien opstallen hoger rendement eigen grond
  door ander beleid wordt er de komende jaren pijn geleden

 • huisvader

  Gewoon allemaal hobby boer worden hobby mag geld kosten !

Laad alle reacties (7)

Of registreer je om te kunnen reageren.