Rundveehouderij

Nieuws 4198 x bekeken 1 reactielaatste update:11 mrt 2016

NVWA treft 50 dode runderen aan bij veehouder in Gelderland

Inspecteurs van de Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit (NVWA) hebben tijdens een inspectie 50 kadavers van kalveren en koeien aangetroffen in de stal van een melkveehouder in Gelderland.

De veehouder was niet meer in staat zijn dieren te verzorgen, daarom werden ze nog maar af en toe gevoerd en gedrenkt en was de mest al lange tijd niet uit de stal afgevoerd.

Het bedrijf werd volgens een woordvoerder, voor de laatste inspectie, 2 jaar geleden voor het laatst door de NVWA bezocht. Toen was er nog niets aan de hand. De laatste inspectie vond plaats naar aanleiding van een melding uit de omgeving. Niet duidelijk is waarom er niet eerder door omstanders aan de bel is getrokken. Wel is het zo dat de NVWA in de regel meer meldingen van voorbijgangers dan erfbetreders krijgt.

Proces verbaal opgemaakt

86 koeien en 3 pinken waren sterk genoeg om genoemde slechte omstandigheden te overleven. Deze 89 nog levende dieren zijn naar een opslaghouder overgebracht, waar zij worden gehuisvest en de nodige medische verzorging krijgen. De 50 kadavers worden uit de stallen gehaald met medewerking van de brandweer. Het destructiebedrijf voert de kadavers af.

Tegen de veehouder is proces verbaal opgemaakt. Ook is een sociaal vangnet geactiveerd. Het Openbaar Ministerie buigt zich over een eventuele strafoplegging.

Eén reactie

  • el

    Triest!

Of registreer je om te kunnen reageren.