Rundveehouderij

Nieuws 1644 x bekeken 2 reacties

Milieudefensie in actie voor koe in wei

Milieudefensie protesteert donderdag in Den Haag met 50.000 handtekeningen en 6 opblaasbare megakoeien tegen de schaalvergroting in de melkveehouderij.

Door de steeds grotere stallen dreigen koeien straks niet meer buiten te komen, zegt campagneleider Jacomijn Pluimers, één jaar na het afschaffen van het melkquotum.

Mestoverschot

Volgens haar heeft de politiek een zooitje gemaakt van het beleid rond veehouderijen. "Er is geen enkele visie. De groei van het aantal koeien is zo hard gegaan dat we door het fosfaatplafond zijn geschoten. We moeten niet nog meer mest gaan produceren, maar minder. We zitten nu met een enorm mestoverschot", aldus Pluimers.

Staatssecretaris Martijn van Dam (Economische Zaken) wil dat de veestapel in Nederland met 4% tot 8% krimpt. Maar dat biedt volgens de milieuorganisatie geen garantie op meer koeien in de wei.

'Alleen koeien houden met voldoende grond'

Boeren mogen nu zelf beslissen of ze dit willen of niet. Volgens Pluimers van Milieudefensie is er maar een oplossing: ,,boeren mogen alleen koeien houden als zij daarvoor voldoende grond beschikbaar hebben. Zo kan het mestprobleem onder controle komen en blijven koeien in de wei.''

De 6 opblaasbare koeien (elk 4 bij 6 meter) worden donderdag om 12.30 uur op een eigen stukje wei neergezet, op het Plein voor de Tweede Kamer. De handtekeningen worden overhandigd aan Tweede Kamerleden.

Laatste reacties

  • farmerbn

    Nogmaals; milieudefensie moet zich uitspreken voor milieu of diervriendelijkheid. Niet beide. Daarnaast toegeven dat milieubeleid slecht uitpakt voor weidegang. Zij zijn mede schuld aan het opstallen van melkvee. LTO moet de Nederlandse burger inlichten dat door het milieubeleid , de koeien meer op stal blijven.

  • mkastelein@hetnet.nl

    De praktijk leert dat milieu defensie niet niet eerlijk te werk gaat. Persoonlijk krijg ik een mail waarin ik bedankt wordt voor het voorstemmen van koeien in de wei. Dit is pertinent niet waar want ik ben bij een optimale mdv stal een fanatieke voorstander van koeien in de stal. (koeien die weidekoe wordt gezien staan nog 92 % van hun leven op stal. Dus waar praat men over. Die 92 % van hun leven is niet zo belangrijk hoe zij gehuisvest worden. Dus wordt eens wakker)

Of registreer je om te kunnen reageren.