Rundveehouderij

Nieuws 1847 x bekeken

'Kalverhouderij moet per 2020 emissiearm bouwen'

Emissiearm bouwen is met ingang van het jaar 2020 onontkoombaar voor kalverhouders, zegt althans ruimtelijke ordeningsadviseur Robert Kamphuis.

De kalverhouderij moet met ingang van 2020 emissiearm bouwen. Dat vindt althans Robert Kamphuis, adviseur milieu en ruimtelijke ontwikkeling bij Van Westreenen Advies. Hij deed deze uitspraak tijdens het symposium 'Kalverhouderij 2020' in Venray.

Verplichting in Besluit huisvesting

Tot nu toe is volgens Kamphuis de sector wat betreft het emissiearm bouwen redelijk buiten schot gebleven. Maar met ingang van 2020 komt er een verplichting in het Besluit huisvesting. Vanaf dat moment moet alle nieuwbouw aan de emissie-eisen voldoen. Op de invoering van het nieuwe besluit geldt geen overgangstermijn, dus bedrijven die voor 2020 een vergunning aanvragen en deze op 1 januari 2020 nog niet gerealiseerd hebben moeten dan toch emissiearm bouwen.

Gemeenten 'gaan bouwblokomvang loslaten'

Daarnaast gaf Kamphuis aan dat steeds meer gemeenten de bouwblokomvang gaan loslaten. Praktisch gezien kunnen veehouders dan makkelijker uitbreiden. Maar er komen wel aanvullende eisen op het gebied van draagkracht in de omgeving voor plannen. Praktisch betekent dat dat een kalverhouder zijn plannen aan zijn omgeving moet voor leggen. Kamphuis ziet dat niet als bedreiging, mits een kalverhouder een proactieve houding heeft en de dialoog aan wil gaan.

Of registreer je om te kunnen reageren.