Rundveehouderij

Nieuws 3073 x bekeken

'Kalverhouder moet kansen pakken'

Naar 2020 toe liggen er voor kalverhouders een aantal grote uitdagingen maar ook zeker kansen. Dat is de strekking van het symposium 'Kalverhouderij in 2020' dat donderdag tijdens de LIV in Venray werd gehouden.

Twan de Bie, directielid van veehandel en kalverintegratie Pali Group, schetste dat de Europese afzetmarkt van kalfsvlees een krimp vertoont. Maar dat betekent niet dat Europa helemaal geen mogelijkheden meer biedt.

"Er zit nog wel degelijk ruimte, maar dat zal vooral jong rosé zijn. Voor ons als slachterij zit de ruimte in het op maat leveren van vlees en daarom meer gaan uitbenen. In 2010 zetten we 28 procent van ons vlees uitgebeend af, afgelopen jaar was dat al 49 procent", zegt De Bie.

Groeikansen buiten EU

Ook buiten de EU zit De Bie groeikansen, bijvoorbeeld in Canada waar de Pali Group sinds februari het exportcertificaat voor binnen heeft. Maar hij waarschuwt de sector niet afhankelijk van derde landen te willen worden. "Kijk maar wat Rusland heeft betekent voor de varkenshouderij. Op de wereldmarkt ben je veel kwetsbaarder", wijst hij op de gevaren.

'Veel te halen op technische resultaten'

Op bedrijfsniveau kunnen kalverhouders nog veel halen op technische resultaten. De kwaliteiten van geleverde kalveren lopen nog ver uiteen. Bij jong rosé krijgt Pali steeds meer koppels met een geslacht-gewicht boven de 175 kilo aangeleverd, maar daar staan nog steeds koppels onder de 155 kilo tegenover.

Machiel Kamperbeek, sectormanager Food en Agri bij Rabobank wijst daar ook op bij het verkrijgen van een financiering. Banken laten de technische resultaten steeds zwaarder mee wegen. De uitdaging aan de kalverhouder is om die resultaten te verbeteren.

Of registreer je om te kunnen reageren.