Rundveehouderij

Nieuws 2537 x bekeken 4 reacties

Groeiende jongveestapel toch harder voeren

De groeiende melkveestapel zorgt voor drukte in de jongveestal. Ondanks meer arbeid voor veehouders is het zaak het kalf harder te voeren, stelt Sprayfo-jongveespecialist Hans Wansink.

Wansink stelde afgelopen week tijdens een jongvee-avond van ForFarmers dat er op veel bedrijven sprake is van overbezetting in de jongveestal. Op veel bedrijven is de jongveehuisvesting nog niet of onvoldoende ingericht op de groeiende veestapel. Wansink: "Tot twee kalveren in een iglo aan toe; dat is qua infectiedruk niet wenselijk natuurlijk." Ondanks de toegenomen arbeid voor veehouders wees Wansink de aanwezige veehouders erop om het voerniveau van de jongste kalveren te verhogen van 2x2 liter per dag naar 3x2 liter per dag. Kalveren kunnen die hoeveelheid zonder problemen op. Een paar dagen later beginnen met het verhogen van de melkhoeveelheid is veel lastiger.

Organen groeien eerste 50 dagen maximaal

Harma Berends, onderzoeker bij Trouw Nutrition, gaf aan dat die hogere melkgift in de eerste weken belangrijk is voor de ontwikkeling van de organen. Onderzoeken hebben aangetoond dat de organen in de eerste 50 dagen maximaal groeien. Uit een proef waarin kalveren in de eerste 8 weken 70 kilo melkpoeder kregen in plaats van 33 kilo, bleek dat de totale groei hoger was en het gewicht van de organen verdubbelde. Het voerniveau tussen week 9 en 14 heeft geen invloed meer op de ontwikkeling van onder meer het uierweefsel.

Kalf wordt koe die eerder afkalft met meer melk

Later beginnen met hard voeren geeft dus in potentie mindere koeien. Harder groeiende kalveren in de eerste weken leveren uiteindelijk een koe op die eerder kan afkalven en in de eerste lactatie tot 500 kilo meer melk kan geven. Vanuit de genetica zit die potentie er in, een veehouder kan dit er door goed voeren uithalen.

Laatste reacties

 • farmerbn

  Mijn vader zei vroeger altijd: Een kalf moet groeien van weelde en niet van armoe. Hij doelde op de nog niet zo lang geleden geldende opvatting dat je je kalveren moest opfokken met 37 kg melkpoeder. Wij zaten altijd op meer dan 2 zakken ipv 1.5. Helemaal fout volgens de destijdse deskundigen. Waren die eigenlijk wel deskundig? En zijn de deskundigen van vandaag nog wel de wijzen in de toekomst? Mijn vader in ieder geval wel zoals blijkt.

 • alco1

  Het gaat er meer om welk' ideaal' de "deskundigen" hebben.
  Trouwens. Als je hoort hoeveel er nu geïnsemineerd worden met vleesrassen, is het opfok probleem over een jaar al uit de wereld.
  In de krant van vandaag staat een artikel over "kalveroverschot".
  Het werd zo gebracht, net alsof daardoor jonge kalveren dood gespoten werden.
  Er is echter totaal niets in de situatie veranderd. Gewoon minder import hoeft er te komen.
  Dat er ongezonde kalveren doodgespoten worden heeft meer te maken met het verminderen van het antibiotica gebruik, maar dat heeft niets te maken met dat er meer kalveren geboren worden.
  Weer zo'n misselijk makend artikel, geschreven door iemand zonder know how, maar wel met een "ideaal".

 • el

  Volle melk (van de koe) is toch ook prima!

 • geen boer

  over 2 jaar zal het erg rustig zijn in de jongveestallen....

Of registreer je om te kunnen reageren.