Rundveehouderij

Nieuws 5241 x bekeken 4 reacties

Geen wettelijk verplichte weidegang

Er komt geen wettelijke verplichting tot weidegang bij bedrijfsuitbreiding in de melkveehouderij. Staatssecretaris Martijn van Dam wil weliswaar dat er meer koeien in de wei worden gehouden, maar ziet geen reden dit wettelijk te regelen.

De staatssecretaris legt daarmee de initiatiefnota van SP, GroenLinks en D66 naast zich neer.
Van Dam zegt weidegang belangrijk te vinden. Weidegang is onlosmakelijk verbonden met het Nederlandse landschap en de zuivel. Hij heeft met de sector een aantal afspraken gemaakt om de weidegang te bevorderen, onder meer door te zorgen dat weidegang een studieonderdeel wordt van de agrarische opleidingen. Ook zijn er fiscale investeringsregelingen voor nieuwe melkveestallen met toepassing van weidegang.

Melkveehouder belonen voor weidegang

De staatssecretaris zegt dat bedrijven worden beloond als ze zich extra inspannen voor weidegang. Als weidegang wettelijk zou worden geregeld, wordt die beloning overbodig. Bovendien worden overheid en bedrijfsleven met extra kosten opgezadeld voor de naleving en controle van de nieuwe regels. Van Dam gaat ervan uit dat het ingezette beleid zal leiden tot een toename van de weidegang, na een afname in de afgelopen jaren.

Laatste reacties

 • ........

  weidegang was toch het ruilmiddel tegen melkveerechten?
  zijn de lto bobo's dat weer vergeten?

 • wmeulemanjr1

  De heer van Dam is dus toch voor een intensieve niet volledig grondgebonden melkveehouderij?

 • melkveehouder wim

  Je moet weidegang niet verplichten maar De heer van Dam had nu kunnen regelen dat bedrijven met weidegang de helft minder fosfaatrechten in 2018 moeten inleveren.

 • wienbemelmans

  De overheid heeft toch zelf gezorgd dat de koeien binnen blijven ,over vroegere
  regels zijn ze erg vergeetachtig.

Of registreer je om te kunnen reageren.