Rundveehouderij

Nieuws 1 reactie

FrieslandCampina koopt Pakistaanse zuivelaar

FrieslandCampina wil 51% van de aandelen van de zuiveldochter van Engro Foods kopen. Dat is qua grootte de tweede zuivelaar van Pakistan. Dat bevestigt FrieslandCampina.

FrieslandCampina zou ongeveer €450 miljoen voor het belang willen betalen. Boekenonderzoek zal binnenkort starten. Volgens CEO Roelof Joosten van FrieslandCampina moet de due-diligence (het boekenonderzoek) voor de zomer rond zijn. De aankoop moet FrieslandCampina ingang bieden tot de Pakistaanse markt waar de verkoop van bewerkte melkproducten in hoog tempo de verkoop van rauwe melk vervangt.

Pakistan telt meer dan 72 miljoen melkkoeien verspreid over vooral kleine bedrijfjes met 2 tot 5 melkkoeien. Nu is nog maar 9% van de dagverse melk afkomstig van een zuivelfabriek, dat percentage zal binnen 5 jaar verdubbelen, stelde Engro-topman Babar Sultan in een interview in december.

Engro Foods goed voor jaaromzet van €340 miljoen

Volgens zijn eigen website was de zuiveltak van Engro Foods in 2013 goed voor een jaaromzet van omgerekend €340 miljoen. Het bedrijf collecteert de melk van 300.000 kleinschalige melkveehouders, waarvan 85 procent via 1.800 eigen opgezette collectiecentra. Gemiddeld levert een melkveehouder in Pakistan zo'n 1.000 liter melk per jaar. Elke verzamelcentrum centrum is goed voor zo'n 400 liter melk per dag.

Engro Foods beschikt over 2 zuivelfabrieken en een eigen melkveebedrijf met meer dan 3.000 koeien.De verwerkingscapaciteit lag in 2013 op 1,8 miljoen liter melk per dag. Bij de onderneming werken meer dan 1.700 mensen. De brutowinst was in 2013 zo'n €8 miljoen.

Eén reactie

  • mtsjansens1

    Toevallig dat een voormalig werknemer van FRC in board of directors zit van Engro Foods .

Of registreer je om te kunnen reageren.