Rundveehouderij

Nieuws 4207 x bekeken

Fonterra: prijs vollemelkpoeder 4,5% omhoog

Vollemelkpoeder heeft op de veiling van GlobalDairyTrade een bemoedigende stap omhoog gemaakt. Er kwam ten opzichte van de vorige veiling 4,5% bij de prijs op. Het product brengt gemiddeld $1,974 (€1.813) per ton op.

Bij levering op korte termijn (in april) gaat er nog 4,7% van de prijs af, maar bij levering vanaf mei komt er geld bij. Het is in volume het grootste verhandelde product op de veiling, welke ook wel Fonterra-veiling wordt genoemd.

Ook hogere prijs voor mageremelkpoeder

Ook het in volume tweede product op de veiling, mageremelkpoeder, laat een prijsstijging zien. Het product noteert gemiddeld $1.802 dollar (€1.655) per ton en stijgt gemiddeld 2,3% in prijs. Bij mageremelkpoeder daalt de prijs in april nog om vervolgens voorzichtig op te lopen in mei en juni, in juli daalt de prijs weer licht.

Prijs voor boterolie daalt het meest

Boterolie laat de grootste prijsdaling zien op de veiling. Er gaat 7,7% van de prijs af en kost gemiddeld $3.254 (€2.989) per ton. Bij levering in juni daalt de prijs het meest, 9,3%.

Niveau vorig jaar nog lang niet in zicht

Hoewel de prijs van de melkpoeders weer een stijging laat zien en de hoop wat toeneemt nu China in januari flink meer zuivel heeft ingekocht, is het niveau van vorig jaar nog lang niet in zicht. Vollemelkpoeder noteert nog bijna 40% (-$1.267) lager, en mageremelkpoeder brengt 38% (-$1.133) minder. Op dan een jaar geleden.

De gemiddeld betaalde prijs op de veiling steeg met 1,4% (beursindex) en er werd 21.880 ton zuivel verhandeld in ruim 2 uur en 14 biedronden.

Of registreer je om te kunnen reageren.