Rundveehouderij

Nieuws 43 reacties

Derde melkveehouders krap met geld

Een derde van de melkveehouders die klant zijn bij de Rabobank heeft problemen met de liquiditeit. Een deel hiervan valt onder Bijzonder Beheer. Dat zegt Rabobank-directeur Ruud Huirne in een interview met Boerderij.

Huirne benadrukt dat het gros van de melkveehouders er bedrijfseconomisch goed voor staat, maar dat de geldstromen een issue zijn vanwege de matige melkprijs.

Huirne: "Ik schat dat 30% van de melkveehouders bij de Rabobank momenteel problemen heeft met de liquiditeit; een deel hiervan heeft de aandacht van Bijzonder Beheer om het liquiditeitsvraagstuk samen op te lossen. Gemiddeld genomen heeft 11% tot 12% van onze zakelijke klanten de aandacht van Bijzonder Beheer."

'Boeren zien noodzaak liquiditeitsbegroting niet in'

Volgens Huirne werken opvallend veel melkveehouders nog altijd niet met een liquiditeitsbegroting. "Boeren zien er de noodzaak niet van in en laten zich dan verrassen door de realiteit. Slechts 1 op de 5 melkveehouders werkt wel met een liquiditeitsbegroting." Bedrijven met een serieus geldprobleem krijgen versneld bijzondere aandacht van de afdeling Bijzonder Beheer. "Enkel omdat de ondernemer de liquiditeitsplanning niet op orde heeft of deze ontbreekt."

Ruud Huirne<br /><em>Foto: Joris Telders </em>
Ruud Huirne
Foto: Joris Telders

De Rabobank-directeur verklaart het relatief hoge aandeel melkveehouders dat in Bijzonder Beheer zit: "Dat heeft te maken met het melkquotum. In het melkquotumtijdperk kwamen grote prijsfluctuaties niet voor. Nu is dat anders en moeten melkveehouders daarop leren anticiperen."

Lees het interview met Ruud Huirne: 'Het gaat er om de hele keten mee te krijgen'

Zorgen over concurrentiepositie met fosfaatrechten

Huirne zegt verder zich zorgen te maken over invoering van de fosfaatrechten voor melkveehouders en de gevolgen daarvan voor de concurrentiepositie van de Nederlandse melkveehouderij ten opzichte van hun buitenlandse collega's. "Ik ben niet voor productierechten. Ik vind dat bedrijven de ruimte moeten krijgen te investeren in kwaliteit en duurzaamheid. Ik vrees dan ook voor de concurrentiepositie van de Nederlandse melkveehouderij als bedrijven veel geld moeten steken in de aankoop van rechten. Daarmee worden de kosten van de Nederlandse melkveehouders nog hoger. Die zijn al hoog omdat boeren die willen doorontwikkelen in ons land aan allerlei wettelijke eisen moeten voldoen."

Groenfinancieringen

Huirne wil boereninnovaties beter kunnen financieren met de zogenaamde Groenfinancieringen. "Nu komt slechts 1% à 2% van de boeren hiervoor in aanmerking. Ik zou willen dat zo'n 10% van de boeren gebruik kunnen maken van deze regeling."

Laatste reacties

 • alco1

  Het gaat mij erom wat voor advies er aan de boeren met liquiditeits problemen gegeven wordt? Drie maal daags gaan melken.
  En prijs fluctuatie was er ook in 2009 met quotum.

 • info36

  Probleem : overproductie
  Oplossing : minder melken, dus niet doorontwikkelen meneer Huirne.

 • Foxxy

  Rabobank tegen fosfaatrechten!

  Ze snappen in ieder geval dat Nederland dan een eiland binnen Europa wordt, met NOG hogere kostprijzen dan andere Europese landen!

  2017 krijgen we methaan-overschotten, en de ammoniak-problemen zitten ook al boven de grens!

  Lto, wordt wakker en open de ogen!

 • Foxxy

  Mij is verteld, dat vanaf 2017 blijvend grasland dus nooit geen bouwland meer worden kan? Kan iemand dat bevestigen? vallen alle akkerbouwers als potentiële kopers dus af?

 • pieterfranken1

  Foxxy weet ik niet ik heb alleen begrepen als het areaal grasland te veel daalt dat dan deze verplichting er komt. Vandaar dat ik nu ook een kavel bij de stal waar ik graag wijd nu geploegd heb en mais op teel. Het is 4 jaar gras geweest, het risico dat ik er nooit meer wat anders op mag verbouwen vind ik te groot. Dus alle percelen die in het verleden korter dan 5 jaar gras geweest zijn, moet je na 4 jaar ploegen en een andere teelt telen om de mogelijkheden op je grond ruim te houden.

 • farmer135

  Vorig jaar was het eentiende en nu eenderde met betalingsproblemen : Dit gaat dus duidelijk niet de goede kant op .

 • Foxxy

  @ pieterfranken: duidelijk!

  Ook een gevolg van derogatie!

  Dankzij de lage melkprijs, en het willen behouden van derogatie, intensiveren alle melkveehouders ; meer krachtvoer, 3x daags melken, en bedrijven met 40.000 kg /ha scoren in de krinfloopwijzer (en liquiditeit) het beste

 • Foxxy

  Duidelijk het tegenovergestelde van wat de politiek wil!

  Lto wil niet inzien dat dit vanzelf een nog groter probleem wordt dan waar we nu staan

  Fosfaatrechten zijn waarschijnlijk tijdelijk, en sommige blijvers gaan kopen van vele stoppers

  Daar worden de blijvers mijns inziens zwakker door

 • Foxxy

  Meneer Huirne moest mijns inziens de stoute schoenen aantrekken, en zeggen: Wij Rabobank financieren GEEN fosfaatrechten!

  Laten we eerst maar eens zonder fosfaatrechten, met 1/3 boeren in zwaar weer deze slechte tijd doorkomen!

  Dan kunnen we er alsnog op terug komen

 • deB.

  En het zomerseizoen komt eraan, nee let op, dit najaar... is het gebeurd met meer dan de helft

 • Foxxy

  En 1/3 krap met geld. Gelukkig heb ik de toeslagrechten (mocht ivm crisis vanaf 15 oktober uitbetaald worden?)
  Nog steeds niet ontvangen!

  Gaat lekker overheid! Zo door doen!

 • Sjakkie

  je kunt wel merken dat Huinre in 2009 nog niet bij de bank werkte.
  wat een onnozele uitspraak, of hij moet er van uitgaan dat de prijs nog beneden 2009 zakt.

 • exvarkensboer1

  dit wordt ook weer een harde sanering

 • Bennie Stevelink

  Met de melkprijs die dit jaar verwacht wordt heeft over een half jaar tweederde van de melkveehouders liquiditeitsproblemen.

 • a van Gerwen

  Bennie. als de problemen maar groot genoeg worden is de redding nabij. Want deze melkprijs is natuurlijk niet alleen voor de nederlandse boeren problemstisch.

 • 344412

  Minder melken, minder krachtvoer voeren, minder/geen mest afzetten en natuurlijk minder/niet aflossen bij Huinre. Zo komen we de crisis wel door.

 • AdBrandsen

  Voor het rente percentage van de groen financieringen van de RABO bank kan je ook geld lenen zonder groenfinanciering van ABN Amro haha

 • Koen Franken

  Ben bang dat wij straks lang op ons geld moeten wachten , heb daarom besloten om een aanbetaling te gaan vragen voordat we met hakselen van de mais gaan beginnen . Snap best dat het moeilijk is om alle rekeningen te moeten betalen , maar OOK wij moeten het zaakje aan het draaien houden . Gaat in die periode heel veel geld overal in zitten . We zijn er niet om voor bank te spelen , daar is een bank voor . Heb geleerd van 2009 , er word nou eenmaal ook aan een varkenshouder gevraagd om eerst te betalen en pas dan komt met mest laden . Hoop dat mijn collega"s dit voorstel volgen .

 • eg wel

  Rabo heeft voorspeld dat de melkprijs in het tweede kwartaal 2016 aan gaat trekken, dus nog een dag wachten, heb de slingers al opgehangen.

 • Barneveldsei

  Als het gras groeit hebben de koeien gratis voer.varkens en kippen boeren moeten heel jaar rond inkopen. Snap het probleem niet.

 • a van Gerwen

  Barneveldsei, je snapt er inderdaad niets van. Veehouders moeten in 4 mnd alle kosten maken voor het voer voor het hele jaar. Kun je toch beter kippenboer zijn.

 • B.Jongsma

  a de v ,4 mand alle kosten maken? heb je 8 mnd om daar op in te spelen ,doe je toch iets niet goed.

 • agratax.1

  @alco1. Drie keer daags melken geeft nog meer melk en daarmee een dalende prijs. Ik stel voor dat iedere boer zich gaat afvragen of hij Meer melk en minder geld wil of dat Minder melk en meer geld hem beter past. Zolang boeren alleen denken als een olympische sporter "Maximaal produceren" zal de gouden voor de sporter in het verschiet liggen alleen voor de boer rest "Mee doen was belangrijker dan winnen". Ten tijde van het quotum was de grote Boze Markt niet anders dan nu, alleen de boeren maakten minder zuivel en hadden minder kalveren maar ze hadden betere prijzen en minder werk / kosten en vooral minder zorgen. Nu overleeft alleen de boer nog die een goed afgemeten dosis Doping in de vorm van geld toegediend krijgt.

 • a van Gerwen

  Jongsma, en wat als je in die afgelopen 8 mnd onvoldoende marge had voor vodoende buffer, dan komen die 4 mnd toch keihard aan.

 • teunisenwilly1

  Haha kippen boeren 60 jaar geleden behoefden kippen boeren ook niet zoveel voer aan te kopen liepen de kippen tussen de koeien in de wei geen fosfaat probleem. En varkens met biggetjes in de modder sloot in de zomer. Maar de boer wilde groot groots en luxe. De ene grote trekker de andere robots dan behoeft hij zelf niet te melken, weer een ander wil ook graag nog grote reizen maken. Het moet allemaal maar wat minder . En ik heb met die grote groeiers geen medelijden. Ze hebben hun gezonde boeren ver stand verloren die over vollen stallen waar voor iedere koe geen lichtplaats is. kort die eerst maar eens op fosfaat rechten onterecht verkregen. hebben ze ook geen mest probleem voor mij mag de mest afzet nog duurder worden gaan ze van zelf minder melken en komt er minder melk op de markt en worden de prijzen misschien beter voor iedereen ook die niet zijn uit gebreid.

 • alco1

  @agratax. Ik geloof niet dat jij het algeheel belang en het individuele belang van een boer kunt scheiden.
  Met drie maal daags melken komt er meer cash geld vrij voor de individuele boer. Dat dit tegen het algemeen belang is, hoef je niemand uit te leggen.

 • oorspronkelijk

  soms bekruipt mij het gevoel dat boeren elkaars doodvonnis willen tekenen.
  door nog meer te moeten werken volgt een totale maatschappelijke vervreemding en sociaal isolement.

 • deB.


  Bij de grote eenmansbedrijven is er geen normale avond meer, altijd bezig, als je nog een gezin hebt, die lijden eronder!

  Wat een leven, not!

 • xw

  Weer een fenomenale opmerking van oorspronkelijk 12.53.
  Al ze nou allemaal de door hem/haar aanbevolen boeken lezen, misschien dat ze dan ook na gaan denken.
  En het barneveldse-ei en b.Jongsma zouden wij graag adviseren de reaktie van loonwerker 59 nog eens goed te lezen.

 • alco1

  Oplossingen oor en xw. Daar gaat het om.
  Concluderen dat we allemaal dom bezig zijn kan iedereen wel neer schrijven.
  Ook jullie zien het verschil niet tussen het individuele belang en het algehele belang.
  Nou zal wel weer de opmerking komen dat het algehele belang, ook het individu loont. Maar zo werkt het niet. We hebben te maken wereldmarkt waar we in feite allemaal elkaars concurrenten zijn.
  Zo is ook het communistische systeem het beste wat er bestaat.
  Alleen het werkt niet.

 • xw

  beste alco1, Ik ben er niet om oplossingen aan te dragen zoals jij.
  Is zinloze verspilling van energie en komt niet verder dan de site van boerderij.nl. Ik begeef me tussen het gewone volk, wat soms met het verstand op nul en de blik op oneindig stug door gaat, alsof dit de enige waardige wijze is om door het leven te gaan.
  Ik herken veel van hetgeen "oorspronkelijk" hier soms kernachtig tussen veel "oplossingesgerichte reakties" door gooit. Ik heb verder geen enkele pretentie de oplossing voor de huidige problematiek te hebben.

 • DJ-D

  Je kunt allerlei generaliserende opmerkingen gaan maken over boeren. Maar boeren hebben alleen invloed over hun eigen bedrijf. Niet over markten, weer, wetgeving, concurenten/collega's of wat dan ook.

 • DJ-D

  We kunnen allerlei generaliserende opmerkingen gaan maken over boeren. Maar boeren hebben alleen invloed over hun eigen bedrijf. Niet over markten, weer, wetgeving, concurenten/collega's of wat dan ook.

 • alco1

  Ja DJ. En dan worden die generaliserende opmerkingen ook nog als fenomenaal betitelt..

 • veluwsboertje

  BESTE LOONWERKER 59 HEB EENS WAT JAREN GELEDEN MET
  EEN BESTUURSLID VAN DE TOENMALIGE RABO BANK GEPRAAT
  DIE VERTELDE MIJ DAT DE BANK LIEVER ZACH DAT ER EEN LOONWERKER FAILLIET GAAT ALS 8/ BOEREN

 • agratax.1

  @xw. Jij pretendeert niet de oplossing te hebben. Niemand heeft de oplossing, anders werd er wel actie ondernomen. We kunnen hooguit proberen met elkaar boeren en beleidsmakers zoeken naar mogelijke oplossingen. Hierbij zullen meer ideeen sneuvelen dan dat er over blijven. Maar doorgaan op de huidige weg is op termijn voor niemand goed.

 • Foxxy

  Feitelijk zou hoofdzakelijk (dankzij) Nederland en Ierland, Brussel moeten besluiten om de Europese melkproductie aan banden te leggen!

  Maar in een vrije wereldmarkt, is gewoon keihard elkaar kapot-melken misschien wel de beste oplossing! Er volgt vanzelf een gezonde markt!

  Of het ethisch verantwoord is,heb ik ernstig mijn twijfels over!

  Eenzijdig in NL fosfaatrechten, de meest naïeve maatregel die onze politiek kan bedenken!

 • xw

  Er moet gewoon van bovenaf keihard ingegrepen worden, ander komt het nooit meer goed. En dan zijn ze nu mee bezig.

 • mtseshuis

  De wal keert het schip vanzelf.. Alleen wie er dan nog vaart of gezonken is, is tegen die tijd de vraag..
  De NL-overheid hoeft écht niet te helpen, liever niet zelfs, want de laatste jaren is helaas gebleken dat de NL-overheid van de wal in de sloot helpt.... Zou liever zien dat Den Haag de boeren eens een jaar of 10 met rust laat...

 • van der berg

  zolang er nog miljoenen mensen honger lijden en dood gaan van de honger en tekort aan vocht is er geen overproductie!!!!!!!

 • Farmer4life2

  Eerder was het het witte goud.
  Nu een last aan je been.
  Als wij boeren (werelds) niet kunnen omgaan met vraag en aanbod, dan is diegene met de laagste kostprijs of grootste buffer de winnaar. Er zijn tal van factoren die invloed hebben op de melkprijs en kostprijs.

  We melken met ze'n allen teveel, punt uit. Dit wordt uitgevochten in een harde strijd wie de langste adem heeft. Zolang RFC boven gemiddeld presteert kunnen wij boeren het nog een beetje volhouden tov het buitenland.

 • jaap69

  zou wel eens een overzicht willen van welke groepen boeren in de problemen zitten, snelle groeiers, niet groeiers?

 • Attie

  Denk, Jaap dat grondgebonden bedrijven de melk net iets goedkoper in de tank hebben. Maar bedrijven moeten wel blijven groeien

Laad alle reacties (39)

Of registreer je om te kunnen reageren.