Rundveehouderij

Nieuws 2118 x bekeken 2 reacties

Denen bepleiten EU-premie voor bedrijfsbeëindiging

Een Europese subsidieregeling voor bedrijfsbeëindiging. Dat bepleit de Deense melkveehouderskoepel LDM, op basis van een rapport van een oud-Rabobank-analyst.

De Deense melkveehoudersorganisatie LDM pleit aan de hand van berekeningen van Voorbergen Consultancy voor een Europese subsidieregeling voor bedrijfsbeëindiging. Volgens een door LDM bij het bureau van ex-Rabobank-analist Mark Voorbergen besteld rapport kan met een door de melkveehouderij in de EU zelf te financieren stoppremiebijdrage van 0,35 cent per kilo geproduceerde melk 2,8 miljard kilo melk uit de markt worden gehaald, terwijl de melkprijs dan stijgt met tegen de 2 cent per kilo. "Een goede handel zonder dat de kas van de EU wordt belast", stelt LDM-voorzitter Kjartan Poulsen vast in de nieuwsbrief van de bond.

Verplichte deelname voor melkveebedrijven

Voorwaarde is dat de EU maatregelen neemt waarmee de deelname aan de premiebetaling voor iedereen verplicht wordt. Poulsen kondigt aan dat de cijfers bij landbouwminister Esben Lunde op tafel worden gelegd, zodat deze zijn visie op het huidige interventiebeleid van Brussel in heroverweging kan nemen.

Laatste reacties

  • agri2

    Volgens mij hoort er bij zo'n bedrijfsbeëinigingsregeling ook productiebeheersing, anders melkt de rest dat zo weer vol.

  • geen boer

    totaal irreëel plan, niet uit te voeren zonder quotering. Anders kun je wel 'uit de markt' blijven nemen.

Of registreer je om te kunnen reageren.