Rundveehouderij

Nieuws 6 reacties

Cono houdt melkprijs toch net boven FrieslandCampina

Cono Kaasmakers keert zijn leden over 2015 een nabetaling uit van €1,11 per 100 kilo. Ook ontvangen de leden nog een uitkering van 25 cent uit het zogenoemde schommelfonds.

Hiermee komt de werkelijk uitbetaalde (contante) melkprijs van Cono uit op €33,51 exclusief btw. Dat is de hoogste contante melkprijs is over 2015.

Genoemde melkprijs is nog exclusief €1,75 voor weidegang en Caring Dairy. Daarmee blijft Cono minimaal 16 cent en maximaal 91 cent boven FrieslandCampina uit. Die meldt zelf een contante melkprijs van €33,35 exclusief btw. Bij FrieslandCampina kan er nog €1 bij komen voor weidegang en duurzaamheid. Bijzonder is dat Cono deze prestatie levert in een jaar dat het 2 kaasmakerijen in gebruik heeft en is begonnen met het nemen van de kosten voor de nieuwe kaasmakerij.

Verschil tussen FrieslandCampina en Cono

In de melkprijsvergelijking van Boerderij is het verschil in contante melkprijs iets groter. Daar betaalt Cono €33,63, per 100 kilo contant. Worden de toeslagen voor weidegang en Caring Dairy ook meegerekend, dan komt Cono uit op een melkprijs van €35,38. FrieslandCampina betaalt daar tegenover €33,17 per honderd kilo. Inclusief 65 cent weidegangpremie en 35 cent voor duurzaamheid, stijgt het maximale contante melkgeld bij FrieslandCampina naar €34,17.

Hoewel Cono Kaasmakers relatief goed heeft gepresteerd in 2015, is de totaal uitgekeerde melkprijs toch bijna €7,40 per 100 kilo lager dan het jaar ervoor.

Cono blij met sterke melkprijs

Ondanks alles is Cono toch blij dat het nog zo'n sterke melkprijs heeft kunnen betalen. Er was veel turbulentie op de zuivelmarkt, de prijzen gingen omlaag bij een hoge aanvoer en de kaasmaker heeft zoals genoemd tijdelijk twee productiefaciliteiten in bedrijf. De oude kaasmakerij draait nog volop voor het maken van Cono's merkkazen. Ondertussen wordt de nieuwe kaasmakerij steeds intensiever in gebruik genomen. Het naast elkaar in gebruik hebben van twee faciliteiten kost zo maar 1,5 cent melkgeld. Het schommelfonds van Cono is een soort potje geld achter de hand of risicofonds, waaruit betalingen aan leden kunnen worden gedaan. Dit potje werd tot vorig jaar aangevuld, maar nu niet meer.

Laatste reacties

 • familiebeldman1

  Zet in de vergelijking ook wat bij beide de reservering op naam is.
  Dus het totale resultaat.

 • ........

  reservering op naam kan je de bakker niet van betalen,je mag er wel belasting van afdragen

 • familiebeldman1

  ...........Is wel je pension voorziening.
  En dan vergelijk je de resultaten ook compleet.

 • mtseshuis

  Hulde aan Cono, nergens geen lucratieve Aziatische (babyvoeding)markten, alleen 100 % kaas en toch een dijk van een melkprijs neerzetten ivm andere coöps!

 • alco1

  Exclusief product. Net als biologisch.

 • farmerbn

  Logisch; Cono is de enige die Cono-kaas verkoopt.

Laad alle reacties (2)

Of registreer je om te kunnen reageren.