Rundveehouderij

Nieuws 7743 x bekeken 15 reacties

Chirurg: meer longkanker door vee in Brabant

Brabanders hebben vaker longkanker dan mensen in de rest van Nederland, concludeert de Bossche kankerchirurg Ignas van Bebber in een uitzending van Omroep Brabant. De oncologisch chirurg legt een verband met de intensieve veehouderij in de provincie.

Van Bebber zegt dat er geen een-op-eenrelatie is gelegd tussen de hogere aantallen van longkanker en het fijnstof of de ammoniak afkomstig van veehouderijen in de provincie. "Maar ik denk dat die relatie bestaat."

Renkske Nijdam van de GGD zegt dat de gegevens waarop de chirurg zich baseert niet zo eenduidig zijn. Het blijkt dat in West-Brabant en in de regio Hart voor Brabant sprake was van een toename van het aantal sterfgevallen door longkanker, maar in Zuidoost-Brabant was daar geen sprake van.

Veehouderij en gezondheid

Het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu onderzoekt de mogelijke relaties tussen veehouderij en gezondheid. Daarbij gaat de aandacht vooral uit naar luchtwegaandoeningen en allergieën. Het onderzoek moet antwoord geven op de vraag in hoeverre omwonenden worden blootgesteld aan mogelijke veroorzakers van longaandoeningen en in hoeverre sprake is van meer of andere aandoeningen bij omwonenden.

Omgekeerde relatie

Wetenschappelijk onderzoek naar de relatie tussen longkanker en de nabijheid van vee duidt juist op een omgekeerde relatie. Uit onderzoeken gepubliceerd in de wetenschappelijke tijdschriften Cancer, Causes & Control en de American Journal of Epidemiology komt de waarneming naar voren dat onder veehouders die veel in aanraking komen met pluimvee of koeien, juist minder vaak longkanker wordt ontwikkeld dan onder degenen die niet nauw met dieren omgaan.

Laatste reacties

 • BoerHarm

  Mag zon vent dat zomaar roepen? Wat een onzin weer

 • erardus1

  Het Jeroen Bosch ziekenhuis maakt met een onkoloog als I van Bebber niet een erg betrouwbare indruk.

 • geen boer

  een relatie is niet aangetoond, maar 'hij denkt' dat het zo is.

 • farmerbn

  Van welke politieke partij is hij? Is er een verband tussen uitspraken van een oncoloog en zijn politiek voorkeur?

 • info36

  In West-Brabant zijn er veel meer longkankergevallen dan in Oost-Brabant omdat het in West-Brabant stikt van de industrie. Het zit precies tussen Antwerpen, Rotterdam en niet te vergeten industriegebied Moerdijk. Dat is de oorzaak en zeker niet de landbouw domme chirurg!

 • Bennie Stevelink

  Het lijkt erop dat de uitspraken van deze arts geen enkele wetenschappelijke basis hebben maar vooral activistisch zijn geïnspireerd. Er is in feite sprake van activistisch misbruiken van een medisch-wetenschappelijke status.

 • H.Grotenhuis1

  Is er veel meer longkanker onder veehouders? Is toch niet zo moelijk te onderzoeken.
  De rest is activistische praat.

 • Frederiqe

  dokter Bibber

 • mtseshuis

  Mag zichzelf wel eens nazien, zit een steekje bij hem los, een nieuwe Roos Vonk en Diederik Stapel in wording... blaat maar wat maar heeft geen enkel benul!

 • John*

  wordt er zo simpel van.. produceert een varken ineens andere stoffen als ze met zijn allen bij elkaar zitten dan dat ze verspreid zijn over een groter oppervlak? hebben deze stoffen invloed op de gezondheid van de mens? dat de neus geiiriteerd raakt omdat je wat ruikt dat kan gebeuren maar dat heb ik ook als ik de stad in ga als je eens bekijkt wat voor smerige lucht daar tegenwoordig hangt bah bah

 • Marco22

  Meneer Ignas van Bebber is tevens vice voorzitter van Stichting Landschapsbelang Maasdonk dat verklaart veel zo niet alles.
  Wat is dit toch steeds, men roept maar wat zonder onderbouwing en landbouw moet zich maar verdedigen. Die heeft toch al de schijn tegen. Schijnbaar mag je als politicus of hoog geplaatste zomaar boeren ongestraft boeren int verdomhoekje zetten. Niemand die deze groene maffia terecht wijst.

 • mtsvanaaken

 • vandenbrand

  dit zijn lelijke uitspraken. het lijkt zoals, in vroegere dagen zoals marcel van dam een exota limonadefles kapot schoot. (die zogenaamd spontaan zelf in je hand ontploft) zodat hij er zelf beter van te word. en om een fabriek/sector naar de klote te helpen.

 • fietskip

  ik vind eigenlijk dat de media meer verantwoording moet gaan afleggen over hetgeen ze klakkeloos schrijven of uitzenden zonder zich er eerst in te verdiepen. Je kunt je niet verschuilen achter het feit dat dit door iemand anders gezegd is. Sommige uitspraken hebben namelijk verstrekkende gevolgen. Ook de tactiek van suggereren hoort daarbij. Het zou dus omroep Brabant sieren om dit te doen en dan ook uitzenden! Het lijkt me dat als ik zo iemand van de politiek continu zo zou behandelen in de media dat ik zo een proces aan mijn broek heb.

 • pinkeltje

  Volgens mij komt het omdat ze in Brabant relatief veel worstenbroodjes eten. Altijd al gedacht dat dat niet goed was. En Brabant bestaat ook voor het grootste deel uit zandgrond. Kan het niet bewijzen maar ik heb een gevoel dat het er mee te maken heeft.

Laad alle reacties (11)

Of registreer je om te kunnen reageren.