Rundveehouderij

Nieuws

Britse Kamer vraagt steun voor melkveehouder

De Britse kamercommissie voor plattelandszaken dringt er bij de supermarkten op aan meer te doen om de melkveehouders te helpen. Bovendien willen de parlementariërs striktere voorschriften voor de herkomstbestemming op voedingswaren.

De commissie erkent dat de meeste Britse supermarkten voor in ieder geval een deel van de aan hen leverende melkveehouders een kostprijsindex toepassen. Die boeren draaien dan via melkverwerkers als Arla, Müller Wiseman of First Milk mee in een zogenaamde 'dedicated pool' voor het betreffende winkelbedrijf. Maar volgens de Kamerleden blijft de chronisch lage winkelprijs voor melk de vergoeding voor de boeren ondermijnen.

In de meeste Britse winkels kost 4 pints melk nog altijd £1, dat is omgerekend 56 cent per liter, terwijl melk regelmatig voor nog minder in de aanbieding is. "Supermarkten mogen ervoor kiezen melk met verlies te verkopen, maar de boer mag daar niet het slachtoffer van zijn. De prijsgaranties moeten daadwerkelijk wat opleveren", schrijft de commissie.

Striktere herkomstregels

De commissie eist ook dat de regering de herkomstregels strikter maakt. Voorzitter Neil Parish: "Veel mensen willen onze boeren en landbouw steunen, maar onder de huidige regels kunnen bedrijven producten als kaas en boter als Brits verkopen, terwijl de grondstof uit het buitenland komt. De consument krijgt daardoor de foute indruk dat ze hun eigen sector steunen, terwijl hun geld daar in werkelijkheid helemaal niet terechtkomt."

Of registreer je om te kunnen reageren.