Rundveehouderij

Nieuws 19 reacties

Boerinnen protesteren tegen kalf bij koe

Een actiegroep van 230 melkveehouders heeft in de Tweede Kamer een petitie aangeboden tegen het kalf bij de koe. De boerinnen zijn boos dat een meerderheid van de Tweede Kamer wil dat de kalveren bij de koe moeten blijven.

"Er wordt gedaan alsof het een economische afweging is. Maar dat is het niet. Het is beter voor het welzijn en de gezondheid van het kalf om het niet bij de moeder te laten lopen", zegt Ellis Lugtenberg.

'2 jaar geprobeerd'

Melkveehoudster Agnes de Boer vertelt Kamerleden dat ze 2 jaar lang heeft geprobeerd de kalveren bij de koeien te laten, maar dat dit niet is gelukt. Tijdens haar verhaal verandert de enigszins opgetogen sfeer en wordt het stil op het Plein voor de ingang van de Tweede Kamer.
"De eerste twee weken waren heel mooi. Daarna werd het minder", vertelt ze. Kalveren ontsnapten uit de wei, belandden soms in de sloot en waren moeilijk te vangen. Met soms fatale gevolgen. Koeien werden onrustig omdat de kalveren te ver bij hen vandaag gingen en bij het spenen van de dieren ontstond veel stress bij zowel de koe als het kalf. De Boer wilde niet direct opgeven, maar heeft dat na 2 jaar proberen toch moeten doen. Er bleek geen oplossing voor de problemen die ontstonden.

'Motie raakt ons in het hart'

Na haar emotionele verhaal klinkt luid gejuich van de melkveehoudsters. "De motie raakt ons in ons hart. Er speelt al zoveel in de melkveehouderij en dan komt dit er ook nog bij", zegt Lisanne Oskamp. De boerinnen hebben het gevoel dat de motie is aangenomen door gebrek aan kennis bij de Kamerleden. "We hopen dat ze luisteren naar onze verhalen uit de praktijk. We doen het niet voor niets zo. De huidige werkwijze is het beste voor de kalveren. Zo weten we zeker dat ze voldoende biest binnen krijgen en ze raken gewend aan mensen, waardoor ze ook niet wild worden", zeggen de melkveehoudsters.

'Eerst plan van aanpak nodig'

Tjeerd van Dekken (PvdA) heeft oog voor de visie van de boerinnen. "Er moet eerst een plan van aanpak komen. Als in de praktijk blijkt dat het niet kan, moeten we een oplossing zoeken. Het is niet de bedoeling de sector over de kling te jagen."

Kritiek op Thieme

Marianne Thieme (PvdD), indienster van de motie, blijft bij haar standpunt. Ze vindt dat kalveren niet vermenselijkt moeten door te denken dat mensen beter voor de kalveren kunnen zorgen dan de koeien zelf. Rondom Thieme klinkt kritiek als ze de pers te woord staat.

Thieme vindt dat het scheiden van kalf en koe direct na de geboorte een economische afweging is. Ze pleit voor het veranderen van het hele systeem in de melkveehouderij, waarbij het wel mogelijk is om de kalveren bij de koe te laten lopen. Daarvoor moet ede boer wel een hogere prijs voor zijn product krijgen, vindt ze. Ook is het volgens Thieme beter voor de diergezondheid en het welzijn van de dieren om bij elkaar te blijven.

"Ze spreekt alleen maar onzin over vaccinatie en antibioticagebruik. Dat doen we helemaal niet", klinkt het. "Spook", dist de ander over de politica.

Op Twitter was ook veel aandacht voor dit onderwerp: #kalverliefde

Laatste reacties

 • agratax(1)

  Marianne Thieme spreekt of moet ik zeggen predikt -haar geloof- en wel zonder enig begrip voor dierwelzijn en diergezondheid. Zij heeft zich iets in het hoofd gehaald en vindt nu dat we, dat allemaal moeten uitvoeren omdat zij zich opwerpt als de Beschermengel van de dieren.

 • alco1

  Als Thieme voor dierenwelzijn is gaat ze dwars voor de Oostvaarder Plassen liggen. Dat ze dat niet doet zegt mij dat dierenwelzijn helemaal niet haar punt is, maar alleen het baantje ambieert.

 • H.vanHerwijnen

  Mevrouw Thieme wil alleen haar wil opleggen aan het hele land, zonder ook maar een klein beetje rekening te houden met praktijk.
  Haar opgeverfde smoeltje vind ik ook niet getuigen van natuurlijk gedrag, moet nodig wat aan gebeuren!!

 • weiteman

  Thieme praat over iets waar ze geen verstand van heeft. Een koe die heel erg haar kalf beschermd, kan ook een gevaar worden voor de boer. Ik denk niet dat we haar op andere gedachten kunnen brengen, dan maar hopen dat er nog mensen in de kamer zitten met meer verstand dan Thieme.

 • Jan-Zonderland

  Ik begrijp niet waarom melkveehoudend Nederland nu niet gewoon zegt: regering jullie kunnen vanalles bedenken maar wij doen hier gewoon niet aan mee. Punt uit. Laat ze maar eens proberen een dergelijke wet te handhaven, met een beetje boerencreativiteit is dat gewoon onmogelijk. Dus maak je niet druk, blijf gewoon doen zoals je gewend bent te doen en laat niet steeds je oren hangen naar een wetgever welke niet gehinderd wordt door enige kennis van zaken. Verder vraaag ik me nog wel af waar men nu naartoe wil. Kalf langer bij de koe, ja. 2 minuten is langer dan 1 minuut. Ik heb nog nergens kunnen ontdekken wat nu onder "langer" wordt verstaan.

 • wienbemelmans

  Jan -Zonderland je hebt volkomen gelijk waarom doen de
  boeren hier alles wat die idioten in Den Haag verzinnen met
  terror Thieme voorop.laat ze barsten en doe zelf wat voor
  jouw het beste lijkt.eerst de Oostvaardersplassen normalizeren
  en dan met het vingertje naar de boeren wijzen.zolang dat niet
  veranderd zelf ook niets veranderen,ik wil wel eens zien welke
  rechter het normaal vind wat daar gebeurd er staat nu totaal
  niets meer te vreten wel liggen te jammeren als ze damherten
  moeten afschieten om de zelfde reden totaal niks meer te
  vreten.laat ze met een bus door het gebiet rijden kijken wat
  ze dan zeggen (maar dat zal ze niet lukken die ellende mogen
  de mensen nu niet zien)

 • Schraar

  Klinkt allemaal heel dapper, maar jullie weten hoe het werkt. Niet voldoen aan de wetgeving geeft direct korting op de toeslagrechten en dat kunnen de meesten er niet meer bij hebben.
  Ik vind het een hele goede actie van de boerinnen en zeker het verhaal van Agnes de Boer moet de Kamerleden aanspreken en bij zinnen brengen.

 • polsbroek

  Zijn wij zo dom of zij zo slim De beste stuurlui staan aan wal

 • DJ-D

  Snap nog niet dat niemand in de gaten heeft dat ze gewoon bezig is de concurrenten van de zogenaamde "vleesvervangers" dwars te zitten. Boeren onherstelbare imagoschade toebrengen, haat zaaien en proberen boeren te laten stoppen, zodat de vegetarische slagerij van haar man straks furore kan maken en alle 7edag adventisten oftewel de aandeelhouders er straks warmpjes bij zitten.

 • janenminie1

  Als je ook maar een heel klein beetje verstand van deze zaak hebt weet je hoe langer het kalf bij de koe hoe meer problemen.Maar iedereen weet toch dat het aantal stemmen dat je hier mee trekt voor dit gevaarlijke kliekje ophitsers vele malen belangrijker is dan het dieren welzijn.Dit zijn gewoon volksmenners die in het verleden ook voor heel nare dingen hebben gezorgd.

 • mtseshuis

  @DJ-D: Natuurlijk is dat 1 van de hoofdredenen, de andere is dat ze ook machtsgeil is en zo extra aanhang voor haar partij probeert te trekken. Helaas is menig nederlander gevoelig voor die onzin die ze uitkraamt, alleen dat antibiotica bullshit al, telkens maar weer herhalen, terwijl het hier tot het laagst in de wereld hoort en ze zelf maar eens bij het menselijk gebruik moet kijken!

 • Tholen

  Kalverliefde kent verschillende sentimenten (video)

  Bekijk en beluister het praatje van Merijntje via bijgaande link:

  https://www.youtube.com/watch?v=GgPxu86FqxI

 • vandenbrandcv1

  Wij zijn gestopt met kalf bij de koe in het weideseizoen omdat de maatschappij steeds hogere eisen stelt aan voedselveiligheid. Aandoeningen zoals para tb en salmonella blijven via de koe kalf relatie in stand. Als het kalf later koe wordt kan ze net als moederkoe drager zijn worden van bijvoorbeeld salmonella die waarneembaar is in de melk. Naast de vele argumenten die geventileerd zijn is hierme de volksgezondheid niet mee gebaat. Anders dan Thieme stelt is hiervoor geen huisvestingsoplossing mogelijk.

 • vandenbrandcv1

  Weten ze in Den Haag wel dat de NVWA handhavend optreedt als boeren in stallen die daar niet voor geschikt zijn het kalf bij de moederkoe laten lopen. De NVWA kijkt dan heel steriel naar de huisvestingseisen van kalveren.

 • veldhuize001

  Laat ze dan eerst zelf maar eens ophouden met werken en voor haar kind zorgen want dat word later misschien wel een crimineel omdat het de moederliefde niet gehad heeft en laat ze zich bemoeien met dingen waar ze verstand van heeft en niet met de boeren die weten als geen ander wat goed voor de koeien en kalveren is

 • Jan-Zonderland

  @Schraar: dat is inderdaad wel een probleem. Jullie zijn verleerd om je eigen inkomen te verwerven. En met die toeslagrechten hebben jullie jezelf min of meer uitgeleverd aan de wetgever. Maar dat neemt niet weg dat jullie niet alles hoeven te slikken, toch ? Met zijn allen naar het Binnenhof zou ik zeggen en leg de boel daar eens plat, strontkar mee, de Franse aanpak.

 • u.lolkema1

  Groot respect voor Agnes de Boer. Zij is bioboerin en heeft het twee jaar lang geprobeerd om het kalf bij de koe te laten. Terecht dat het stil werd op het plein toen zij haar verhaal deed. Hartverscheurend! Leden van de Tweede Kamer: luister naar Agnes haar volledige verhaal. Zij is een moderne boerin uit de praktijk.
  Marianne Thieme drijft toch haar eigen zin door om haar eigen baan te behouden, maar de rest van de tweede kamer kan hoop ik wel besluiten nemen op basis van feiten in plaats van op emotie.
  Het wordt tijd dat wij boeren en boerinnen regels gaan stellen voor de omstandigheden waaronder de tweede kamerleden hun werk moeten doen. Eerst maar houten bankjes installeren in de tweede kamer ipv luxe zetels, airco uit, restaurant dicht, etc. Ga op werkbezoek ipv iedere keer regels bedenken waar niemand op zit te wachten!

 • geen boer

  prima actie van de boerinnen. Hulde!

 • alco1

  Ik denk dat we de ( E )motie stemmers ook maar weer in een plaggen hut moeten sturen en rond laten rijden op een os en ezel. Meer natuurlijk gedrag dan hangen op een bank.

Laad alle reacties (15)

Of registreer je om te kunnen reageren.