Rundveehouderij

Nieuws

Arla en DFA maken samen cheddar in VS

Arla en Dairy Farmers of America (DFA) stappen in een joint venture in de Verenigde Staten (VS). Samen bouwen ze een kleine zuivelfabriek in het westen van de staat New York voor de productie van cheddarkaas.

Het is voor het eerst dat de zuivelcoöperaties de handen ineen slaan. Samen investeren ze €53 miljoen waarvan Arla 20% voor zijn rekening neemt.

70.000 rauwe melk per jaar

Een derde van de in de VS verkochte kaas is cheddar. Beide zuivelondernemingen zien kansen wat betreft de productie van cheddar zonder kunstmatige ingrediënten van de beste kwaliteit melk, geproduceerd zonder gebruik van hormonen. Voor de productie wordt gebruikgemaakt van de melk van 8 leden van DFA. Het gaat om zo'n 70.000 ton rauwe melk per jaar.

VS hanteert importquotum cheddar

Amerika hanteert een importquotum voor cheddar. Daarom is het voor Arla aantrekkelijk lokaal te gaan produceren. Daarbij helpt het de Deens/Zweedse zuivelonderneming, door uitbreiding van haar Amerikaanse portfolio, bij het vermarkten van eigen zuivelproducten in de VS.

De joint venture komt voor 70% in handen van DFA. Arla krijgt een belang van 20% en de overige 10% komt in handen van genoemde 8 melkveehouders. Naar verwachting biedt de fabriek werkgelegenheid aan 30 mensen.

VS groeiregio voor Arla

Arla Foods USA was in 2015 goed voor een omzet van €123 miljoen. Het ging om een stijging van 14% ten opzichte van 2014. De zuivelonderneming noemt de VS in zijn strategisch plan Good Growth 2020 1 van de 6 groeiregio's waar het bedrijf op focust. Doel is om deze omzet in 2020 te hebben verdubbeld ten opzichte van 2014. Dit moet onder meer gebeuren door een plekje te verwerven tussen de 10 grootste aanbieders van kaas in de VS.

Of registreer je om te kunnen reageren.