Rundveehouderij

Nieuws

Actiegroep tegen fosfaatrechten in Tweede Kamer

Actiegroep Innovatief uit de Knel heeft in de Tweede Kamer een petitie aangebonden. Ze zijn tegen de invoering van fosfaatrechten. De actiegroep vertegenwoordigt melkveehouders die recent een integraal duurzame stal hebben gebouwd.

Woordvoerder Henk Antonissen drukte de Kamerleden op het hart dat een stelsel van fosfaatrechten geen oplossing is voor de milieuproblematiek. "Met de invoering van fosfaatrechten wordt de waterkwaliteit niet beter. Daarvoor kun je er beter voor zorgen dat boeren met hun vakmanschap kunnen laten zien dat zij ervoor kunnen zorgen dat de waterkwaliteit aan de norm van 50 mg nitraat/liter voldoet", zegt Antonissen.

'Continuïteit komt onder druk te staan'

De continuïteit van deze bedrijven komt door de invoering van fosfaatrechten onmiddellijk onder druk te staan, omdat alle investeringsruimte is opgegaan aan diervriendelijke huisvesting en milieu-investeringen, aldus de actiegroep. Ze voorzien dat de fosfaatrechten zorgen voor een kostprijsverhoging voor de Nederlandse boeren, waardoor ze internationaal gezien moeilijker kunnen concurreren.

De Tweede Kamer zal binnenkort debatteren over het voorstel voor de invoering van fosfaatrechten in de melkveehouderij. Een datum is nog niet gepland.

Lees alles over fosfaatrechten in het dossier.

Wat betekent de invoering van fosfaatrechten voor uw bedrijf? In het webinar Fosfaatrechten voor melkveehouders wordt onder meer deze vraag behandeld. Boerderij organiseert het webinar op 24 maart, in samenwerking met LTO Nederland. Meld u gratis aan.

Of registreer je om te kunnen reageren.