Rundveehouderij

Nieuws 8 reactieslaatste update:23 mrt 2016

Milieudefensie ziet weidegang verder teruglopen

Vrijwillige weidegang werkt niet. Ondanks alles wat de Nederlandse zuivelsector doet, blijft het percentage weidegang teruglopen, zegt Milieudefensie.

Vorig jaar was er geen stabilisatie van de weidegang, maar opnieuw een teruggang van 0,3 procentpunt. Dit stelt de milieuorganisatie die zich baseert op een rapport van CLM. Daaruit blijkt dat het aantal koeien dat vorig jaar 120 dagen lang 6 uur per dag buiten liep, daalde van 70,1% naar 69,8%.

Melkveebedrijven steeds groter

Daarbij worden melkveebedrijven nog steeds groter. Het aantal koeien per bedrijf stijgt van 78 in 2013 naar 111 in 2020. Deze grotere bedrijven/stallen maken weidegang ook weer lastiger. Hetzelfde effect gaat uit van een versterkte focus op fosfaatefficiëntie bij een nog steeds groeiende melkveestapel. Ondertussen blijft de melkproductie toenemen. CLM rekent met een plus van 6% in 2016 - uitgaande van de groei in 2015.

De enige remedie om deze ontwikkeling te stoppen is volgens Milieudefensie het verplicht stellen van weidegang.

Actie bij Tweede Kamer uitgesteld

Milieudefensie wilde donderdag 24 maart in Den Haag met een actie aandacht vragen voor behoud van de koe in de wei. De Tweede Kamer zou dan debatteren over de melkveehouderij. Vanwege de aanslagen in Brussel is dit debat uitgesteld. De actie van Milieudefensie gaat daarom donderdag ook niet door.

 

Laatste reacties

 • alco1

  Dit proces is in gang gezet door onze eigen LTO en FC.

 • deB.


  Precies alco1,

  dat hele weide en duurzaamheid geleuter vanuit de sector is een wassen neus! Kijk wat er van komt...plus we krijgen er net zo'n slechte wereldprijs voor dan andere landen.

 • farmerbn

  Altijd gedacht dat milieudefensie er was voor het milieu. Nu beginnen ze zich ook al te bemoeien met dierwelzijn. Laten nu net die twee zaken zich niet verenigen. Milieudefensie moet dus een keuze maken; milieu of dierwelzijn. Beide kan niet. Zolang ze niet gekozen hebben , moeten we niet met ze onderhandelen.

 • alco1

  Als er één vinger gegeven wordt, wil men de hele hand.
  Is een spreekwoord.

 • koeboertje

  Wv01
  De meeste in NL krijgen door dat geleuter meer dan de wereldmarktprijs ,kijk maar naar de uitbetaalde melkprijs van Cono en FC ver boven de wereldmarkt over 2015 dankzij onze kwaliteitsinspanningen.

 • DJ-D

  Opblaasbare koeien en zeggen dat koeien lopende methaanbommen zijn. Heel toepasselijk met het drama in Brussel nu.

 • vandenbrand

  dj-d we kunnen beter de hele dag leuteren over koetjes en kafjes in den haag, dan de economie uit het slob trekken. en daar hoort schijnbaar het brussel drama als kers op de taart bij... denhaag ga eindelijk eens met beide benen op de grond staan en , aan het werk voor veiligheid en welvaart.

 • alco1

  @koeboertje. Je zegt het. Door onze kwaliteitsinspanningen. Dat heeft niets met weidegang te maken.
  De FC heeft zelfs weidegang uit de welzijnspunten gehaald.
  Maar iedere burger denkt nu wel, met dank aan het LTO dat het verblijf in de stal een crime is.
  Nogmaals. Ik ben wel voor weidegang. Ook voor de premie.
  Maar je vastzetten in uren, dagen en aantallen zal op den duur tegen ons gebruikt worden.

Laad alle reacties (4)

Of registreer je om te kunnen reageren.