Rundveehouderij

Nieuws 2032 x bekeken laatste update:24 mrt 2016

200 kalveren per week afgevoerd

Wekelijks worden bij verzamelcentra 200 kalveren geëuthanaseerd of afgevoerd naar slachthuizen. Dat is 1% van de totale aanvoer van kalveren op verzamelcentra. Dat schrijft staatssecretaris Martijn van Dam in reactie op Kamervragen van PvdA en PvdD over het doden van te lichte kalveren.

Van Dam baseert zich op de I&R-gegevens van verzamelcentra. De staatssecretaris deelt de zorgen van de Kamerleden over de kalverhouderij. Hij is positief over het feit dat de kalverhouderij, de melkveehouderij en de veehandel samen een plan van aanpak hebben gemaakt. "Ik ga het plan nog bestuderen, maar ik ben blij dat deze sectoren hier hun gezamenlijke verantwoordelijkheid nemen", zegt Van Dam.

Probleem speelt minder in melkgeitensector

De NVWA heeft bij melkgeitenbedrijven de afgelopen jaren inspecties uitgevoerd op het welzijn, de afvoerstromen, het doden op het bedrijf van de jonge dieren en het vervoer van geitenbokjes. Daar zijn enkele overtredingen vastgesteld. "In de melkgeitensector speelt de problematiek zoals geschetst bij de kalveren in mindere mate. Geiten worden jaren achtereen doorgemolken zonder dat jonge dieren worden geboren", aldus Van Dam.

Of registreer je om te kunnen reageren.