Rundveehouderij

Nieuws 3 reacties

'20 stieren en 72 pinken: een melkveebedrijf?'

Is het rundveebedrijf van Dutch Dairy Genetics met 20 fokstieren en 72 stuks jongvee een reëel agrarisch (melkvee)bedrijf? Dat was de vraag waarover bestuursrechter Sylvia Wortmann zich donderdag boog.

De gemeente Bronckhorst (Gelderland) en het bedrijf Dutch Dairy Genetics in Vorden willen dat de rechter een eerdere uitspraak van de rechtbank in Arnhem terugdraait, waarbij de vergunning voor het bedrijf werd vernietigd.

Het gaat om het bedrijf van internetondernemer Kees Koolen, die van plan is  in drie fasen een melkveebedrijf van in totaal ongeveer 650 dieren te realiseren in de Achterhoekse gemeente. Tegen dat plan zijn bezwaren geuit door omwonenden en door de Gelderse Milieufederatie.

'Geen reëel agrarisch bedrijf'

Zij betogen dat het bedrijf waarvoor de vergunning in de eerste fase is aangevraagd niet aan de definitie voldoet voor een reëel agrarisch bedrijf, zoals dat in het bestemmingsplan is beschreven. Criterium daarbij is of het bedrijf van 20 fokstieren en 72 stuks jongvee groot genoeg is voor één werkkracht.

Advocaat Peter Goumans zei namens de omwonenden dat een advocaat dat bedrijf er naast zijn praktijk nog bij zou kunnen doen. Daar komt nog bij dat er in eerste instantie geen sprake is van een melkveebedrijf. Het is een bedrijf dat zich hoofdzakelijk richt op het winnen van embryo's. Zijn tegenspeler Johan van Groningen bestrijdt dat, ook omdat uit de vervolgfases blijkt dat het gaat om een bedrijf dat tenminste 70 hectare grond heeft met enkele honderden dieren, die ook worden gemolken.

Hoger beroep

De uitspraak van de bestuursrechter zal in elk geval geen eindoordeel zijn over de eerste fase van het bedrijf. Er loopt nog een hoger beroep bij de Raad van State, waar deze zaak op vooruit loopt. De rechter laat in het midden of ze inhoudelijk in zal gaan op de argumenten. Mogelijk komt ze tot het oordeel dat de gemeente en het bedrijf geen spoedeisend belang hebben om een uitspraak te doen. Dan zullen ze het hoger beroep moeten afwachten.

Lees alle berichten over het geplande melkveebedrijf van Koolen.

Laatste reacties

  • kschouten

    Krijgt dit bedrijf nu wel of geen melkveefosfaatrechten het is immers geen melkveebedrijf.?

  • harmelling

    Die kun je altijd nog aankopen toch.

  • geen boer

    aha, ik begrijp dat de omwonenden de bedrijfsomvang te KLEIN vinden? Hoor je ook niet vaak.

Of registreer je om te kunnen reageren.